Ahmadinedžad: Iran pripravljen sodelovati

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je napovedal, da je Teheran pripravljen svoj uran na bogatenje poslati v tujino. S tem bi se močno zmanjšale napetosti, povezane z iranskim jedrskim programom.

Objavljeno
29. oktober 2009 10.56
Ma. J.
Ma. J.
Teheran - Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je v govoru na shodu v mestu Mašhad na severovzhodu države napovedal, da je Teheran pripravljen sodelovati z mednarodno skupnostjo in svoj uran na bogatenje poslati v tujino. S tem bi se močno zmanjšale napetosti, povezane z iranskim jedrskim programom.

Ahmadinedžad je v govoru, ki ga je prenašala iranska televizija dejal, da je Zahod v preteklosti zahteval ustavitev iranskega jedrskega programa, sedaj pa privolil v zamenjavo goriva ter sodelovanje pri gradnji reaktorjev in jedrskih elektrarn. Iranski predsednik je poleg tega predlog Mednarodne agencije za jedrsko energijo opisal kot premik »od soočenja k sodelovanju«. Predlog, ki je bil na pogajanjih Irana z ZDA, Rusijo in Francijo predstavljen prejšnji teden na Dunaju, sicer predvideva, da bi del bogatenja iranskega urana potekal v Rusiji.

Iran, ki sicer še vedno vztraja, da je upravičen do bogatenja urana za namene pridobivanja energije, čeprav ga ZDA in njene zaveznice obtožujejo, da išče način za izdelavo jedrskega orožja, bi sicer svoj odgovor omenjeni agenciji moral sporočiti danes.