Ahmadinedžad: Irana na svoji "jedrski" poti ne bo ustavilo nič

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je danes znova obljubil, da Irana na poti do njegovega jedrskega programa ne bo ustavilo nič. Varnostni svet ZN naj bi že v petek glasoval o sankcijah proti Iranu.

Objavljeno
21. december 2006 15.15
Teheran - Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je danes znova obljubil, da Irana na poti do njegovega jedrskega programa ne bo ustavilo nič. "ZDA in Evropejci dobro vedo, da ne morejo proti Iranu storiti nič, in da njihov pritisk ne bo ustavil želje Irana po pridobitvi miroljubne jedrske energije," je dejal Ahmadinedžad, medtem ko naj bi Varnostni svet Združenih narodov že v petek glasoval o sankcijah proti Iranu.

Pri tem se svetovne sile, ko napadajo iranski jedrski program, soočajo "z morjem pogumnih ljudi", je poudaril Ahmadinedžad v govoru v iranskem mestu Gilan e Garb. Obenem je napovedal, da bo lahko imela država ob 28. obletnici islamske revolucije 11. februarja 2007 "jedrsko slavje".

Kakšen jedrski dosežek naj bi Iran tega dne slavil, sicer Ahmadinedžad ni podrobneje pojasnil. Dejal je le, da je Iran "le korak pred zenitom in bo ta korak naredil s ponosom".

Iran si je kot cilj postavil namestitev 3000 centrifug za bogatenje urana do marca 2007. To bi bil pomemben korak na poti do industrijskega bogatenja urana.

Britanski veleposlanik pri Združenih narodih Emyr Jones Parry pa je v sredo povedal, da naj bi Varnostni svet ZN v petek glasoval o novem predlogu resolucije o sankcijah proti Iranu zaradi njegovega jedrskega programa. Ta predlog naj ne bi več vseboval za Rusijo spornih določb o prepovedi potovanja za iranske uradnike.

Za Ahmadinedžadove privržence poraz tudi na lokalnih volitvah

Danes objavljeni končni uradni rezultati lokalnih volitev, ki so v Iranu potekale pretekli petek, so pokazale, da so privrženci iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada v bitki za večino v mestnih svetih utrpeli hud udarec. Največ mest so dobili zmerni konservativci, ki nasprotujejo Ahmadinedžadu, sledijo pa jim reformisti, ki so s tem tudi nakazali vrnitev na politično sceno po tem, ko so jih leta 2004 zatrli ultrakonservativci.