Ahmadinedžad k "bratu" Hugu

Iranski predsednik je v okviru turneje po Latinski Ameriki, kjer bo iskal podporo za svoj jedrski program, prispel v Venezuelo in se srečal s tamkajšnjim predsednikom, Hugom Chavezom.

Objavljeno
13. januar 2007 19.18
Iranski predsednik Ahmedinedžad
Caracas - Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je na prvi dan svoje turneje po Latinski Ameriki, kjer bo iskal podporo za svoj jedrski program, prispel v Venezuelo in se srečal s tamkajšnjim predsednikom, njegovim "ideološkim bratom" Hugom Chavezom. Ahmadinedžad bo v okviru svoje turneje obiskal še Nikaragvo, Ekvador in Bolivijo.

Iran in Venezuela sta pomembni zaveznici na globalni ravni - skupaj izvajata pomembne projekte na področju industrije in nafte, o katerih bomo razpravljali tudi na tej turneji, je pred odhodom iz Teherana napovedal Ahmadinedžad.

Skupaj proti ZDA

Chavez je najglasnejši zagovornik Irana v Južni Ameriki - z Ahmadinedžadom si pravita "brat", s čimer želita še poudariti svoje ostro nasprotovanje ameriškemu vplivu. Venezuela je bila leta 2005 edina, ki se je uprla sprejetju resolucije Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), po kateri je Iran kršil načelo neširjenja jedrskega orožja.

Iran in Venezuela sta zelo pomembni članici Organizacije držav izvoznic nafte (OPEC), poleg tega pa sta podpisali vrsto sporazumov o sodelovanju na področju energetike in drugih dejavnosti.