Ahmadinedžad kritizira resolucija

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je ponovno kritiziral resolucijo Varnostnega sveta ZN, s katero je ta uvedel sankcije proti Iranu zaradi njegovega spornega jedrskega programa.

Objavljeno
02. januar 2007 12.18
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad
Teheran - Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je ponovno kritiziral resolucijo Varnostnega sveta ZN, s katero je ta uvedel sankcije proti Iranu zaradi njegovega spornega jedrskega programa. Kot je poudaril, resolucija nima "nikakršne vrednosti" in je "nezakonita". Tiskovni predstavnik iranske vlade Golam Hosein Elham pa je medtem povedal, da ostaja možnost odstopa od Sporazuma o neširjenju jedrskega orožja (NPT) odprta.

"Če bodo nad nami izvrševali pritisk in nam kršili pravice, lahko izkoristimo svojo pristojnost, da se odločimo, ali bomo ostali v okvirih sporazuma (NPT) ali bomo od njega odstopili," je novinarjem povedal Elham.

Potem ko je VS ZN 23. decembra soglasno sprejel resolucijo številka 1737 o sankcijah proti islamski republiki, je iranski parlament minulo sredo sprejel zakon, ki iransko vlado obvezuje, naj ponovno razmisli o sodelovanju z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA).

Kot je še pojasnil Elham, bo vlada v Teheranu odločitev o tem, kako naj Iran v prihodnosti sodeluje z IAEA, sprejela na osnovi tega, kako se bo do Irana vedla mednarodna skupnost. " Odločitev je utemeljena na nacionalnih interesih in odobritev zakona v parlamentu še ne pomeni, da bomo od NPT tudi nujno odstopili," je še dejal.

"Ta resolucija nasprotuje Ustanovni listini ZN, je povsem politična in popolnoma diskreditira status VS ZN kot branilca držav sveta in globalnega miru," pa je resolucijo VS ZN komentiral Ahmadinedžad ter poudaril, da gre za nezakonit dokument, ki za iranski narod nima nikakršne vrednosti.

"Cilj resolucije je ustvariti v svetu protiiransko nastrojeno ozračje ter ustrahovati naše ljudi, toda Zahod mora vedeti, da iranski narod ne bo le združeno podprl svojih jedrskih pravic, ampak bo zadal svetovnim velesilam tudi zgodovinsko zaušnico," je še dejal iranski predsednik.