Ahmadinedžad na obisku v Savdski Arabiji

Iranski predsednik Ahmadinedžad je prispel na svoj prvi uradni obisk v Savdsko Arabijo. Gre za pomemben obisk saj je Savdska Arabija najtesnejša zaveznivca ZDA na tem območju.

Objavljeno
03. marec 2007 19.20
Iranski perdsednik Mahmud Ahmadinedžad in saudski kralj Abdulah
Rijad/Teheran - Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je danes prispel na svoj prvi uradni obisk v Savdsko Arabijo, odkar je avgusta 2005 prevzel položaj. Na letališču v Rijadu ga je pričakal savdski kralj Abdulah, s katerim bosta na srečanju drevi med drugim govorila tudi o iranskem jedrskem programu, ki je v sosednjih državah zbudil strahove in sprožil debato o možnostih rabe jedrske energije v zalivskih državah.

"Iran in Savdska Arabija sta dve veliki državi, ki sta pripravljeni graditi in krepiti medsebojne odnose na podlagi vzajemnega spoštovanja," je pred odhodom iz Teherana povedal Ahmadinedžad
.
Po mnenju analitikov je srečanje pomembno iz dveh razlogov: prvič, ker je Savdska Arabija najtesnejša zaveznica ZDA na tem območju, in drugič, ker sta šiitski Iran in sunitska Savdska Arabija glede iraške krize in krize oblasti v Libanonu na nasprotnih bregovih. Po poročanju virov iz Rijada naj bi se kralj Abdulah in Ahmadinedžad lotila tudi teh perečih vprašanj.

Glede iranskega jedrskega vprašanja naj bi Abdulah Ahmadinedžadu zagotovil, "da je proti uporabi vojaških sredstev za razrešitev vprašanja", hkrati pa poudaril, da je proti razvoju jedrskega orožja v Iranu, saj bi to "ogrozilo stabilnost zalivskega območja".

Medtem pa je predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Mohamed Ali Hoseini sporočil, da Iran preučuje predloge za pogovor o varnosti v Iraku, ki jih je v zadnjih dneh prejel s strani ZDA. Hoseini sicer ni natančno povedal ali se ameriški predlogi nanašajo na marčevsko varnostno konferenco o Iraku, ki naj bi se je poleg ZDA udeležile tudi sosede Iraka vključno z Iranom. ZDA in Iran sta vse diplomatske stike pretrgala leta 1980, zato bi kakršnikoli uradni stiki med državama pomenili velik napredek v obnovi zamrznjenih meddržavnih odnosov.