Ahmadinedžad pri Mašalu

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je na srečanju z voditeljem palestinskega gibanja Hamas v izgnanstvu Haledom Mašalom pozval, naj Hamas nadaljuje odpor proti Izraelu.

Objavljeno
06. marec 2007 18.07
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad
Teheran - Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je na srečanju z voditeljem palestinskega gibanja Hamas v izgnanstvu Haledom Mašalom pozval, naj Hamas nadaljuje odpor proti Izraelu in prekine politične spopade s palestinskim gibanjem Fatah predsednika Mahmuda Abasa na palestinskih ozemljih.

Mašal je medtem poudaril, da Hamas kljub dogovoru s Fatahom o oblikovanju palestinske vlade narodne enotnosti Izraela ne bo priznal.

Ahmadinedžad: Palestina naj se pripravi na odrešitev svetega Jeruzalema

Ahmadinedžad je na srečanju z Mašalom še poudaril, "da morajo Palestinci podpreti izvoljeno vlado in se pripraviti na osvoboditev in odrešitev svetega Jeruzalema iz sionističnih okov". "Nadaljevati je treba odpor, dokler ne bo vsaka ped palestinske zemlje rešena izpod izraelske okupacije," je dodal Ahmadinedžad.

Mašal je medtem nakazal, da Hamas kljub februarskemu dogovoru iz Meke o oblikovanju vlade narodne enotnosti s Fatahom Izraela ne bo priznal.

"Palestinska vlada vztraja pri ohranjanju meja, določenih 4. junija 1967 (za Palestinsko državo), pri popolni palestinski suverenosti in Jeruzalemom kot glavnim mestom," je poudaril Mašal, ki se je pri tem nanašal na mednarodne meje pred izbruhom arabsko-izraelske vojne 5. junija 1967, med katero je Izrael zavzel Zahodni breg, vzhodni Jeruzalem in območje Gaze.

Mašal si želi iranske finančne pomoči Palestincem

Mašal se je v Teheranu srečal tudi z iranskim zunanjim ministrom Manušerjem Motakijem, ki je Palestincem obljubil finančno pomoč, ki naj bi nadomestila finančna sredstva Zahoda, ukinjena potem, ko je Hamas marca lani prevzel oblast.

Motaki sicer podrobnejših podatkov o količini finančnih sredstev za Hamas ni razkril, je pa poleg finančne podpore izrazil tudi podporo sporazumu iz Meke. "Iran podpira to pobudo, prav tako pa podpira tudi kakršenkoli korak v smeri večje enotnosti med Palestinci," je poudaril Motaki.