Ahmadinedžad prisegel

Pred iranskim parlamentom je prisegel novi iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad. Teheran pa je zavrnil paket predlogov EU, ki naj bi Iran odvrnile od bogatenja urana.

Objavljeno
06. avgust 2005 15.37
Znotraj jedrske elektrarne v Iranu
Teheran - Novi iranski predsednik, 49-letni Mahmud Ahmadinedžad , ki je 24. junija presenetljivo zmagal na iranskih predsedniških volitvah, je danes slovesno zaprisegel pred iranskim parlamentom. Kot je dejal v nagovoru, bo v svojem mandatu branil islam, islamski režim in neodvisnost Irana. Država bo pod njegovim vodstvom spoštovala mednarodno pravo, vendar pa se ne bodo podredili pritiskom iz tujine ali sprejeli omejevanje svojih pravic.

Ahmadinedžad: Iran za pravičen globalen mir

Iran ne bo nikoli žrtvoval svojega dostojanstva. Do sedaj bi že moralo biti jasno, da iranski narod ne bo sprejel nobenih groženj, je zatrdil Ahmadinedžad in nadaljeval, da se Iran zavzema za pravičen globalen mir in ne za mir, katerega cilj je, da se država podredi tujim zahtevam. Vsaj iranski narod se ne bo podredil, je poudaril Ahmadinedžad.

Sestave nove vlade še ne ni predstavil, to pa bo storil v nekaj prihodnjih dneh. Nekdanji konservativni teheranski župan je položaj novega iranskega predsednika uradno prevzel v torek. Ahmadinedžad velja za skrajnega konservativca brez političnih izkušenj. Med iransko-iraško vojno (1980-1988) se je boril v revolucionarni gardi, bil je guverner province Ardebil, župan Teherana pa je bil od leta 2003. Je član skrajne konservativne struje v državi, zvest islamski revoluciji in političnemu statusu quo. Priljubljen je predvsem med revnejšim prebivalstvom, ki ga ima za modernega Robina Hooda z islamskimi primesmi.

Teheran zavrača predloge EU

Iranska vlada je danes zavrnila sveženj predlogov Evropske unije, s katerimi naj bi Teheran prepričali v zaustavitev njihovih jedrskih dejavnosti. Kot je za iranski državni radio povedal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Hamid Reza Asefi, vlada ocenjuje da so predlogi evropske trojice - Velike Britanije, Francije in Nemčije - nesprejemljivi in ne dosegajo minimalnih pričakovanj Irana. Uradno zavrnitev bo Teheran Evropski uniji poslal v prihodnjih dneh, je še napovedal.

Glavni iranski pogajalec Hosein Musavian je obnovitev teh dejavnosti napovedal v četrtek. Dejal, je da bodo v jedrski centrali v Isfahanu v roku enega do dveh dni ponovno začeli predelavo urana.

Evropska unija je v petek Iranu predložila sveženj predlogov, katerega cilj je končati spor glede iranskega jedrskega programa. Francosko zunanje ministrstvo je pojasnilo, da je unija v svežnju predlogov " znova potrdila neodtujljivo pravico Irana do jedrske energije v civilne namene", diplomat Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), ki spremlja pogajanja Irana in unije, pa je dejal, da EU v predlogih izključuje možnost, da bi Iran proizvajal visoko obogateni uran in predeloval uran, ki služita kot gorivo za jedrske centrale, uporabljata pa se tudi pri izdelavi atomske bombe.

Predlog EU - v imenu povezave so ga pripravile Francija, Velika Britanija in Nemčija, ki se pogajajo s Teheranom - so v petek zvečer podprle tudi ZDA. Obenem je Washington pozval Teheran, naj pozitivno razmisli o predlogu EU.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) pa je danes napotila še štiri svoje inšpektorje v Iran, ker naj bi nadzorovali napovedano obnovitev jedrskih dejavnosti. Vest o napotitvi strokovnjakov – odpotovali bodo v prihodnjih dveh dneh - je v imenu IAEA potrdila tiskovna predstavnica agencije Melissa Fleming. Med drugim naj bi po besedah Flemingove namestili nadzorne kamere v centrali za predelavo urana v Isfahanu, kjer naj bi Iran obnovil jedrske dejavnosti.

Za torek je na temo iranskega zapleta napovedano zasedanje sveta guvernerjev agencije.