Ahmadinedžad se požvižga na resolucijo

Iranski predsednik Ahmadinedžad je izjavil, da se mora Zahod naučiti živeti z iransko jedrsko tehnologijo ter sankcije ZN zavrnil kot "kos papirja".

Objavljeno
24. december 2006 14.28
Teheran/Moskva/Washington - Potem ko je Varnostni svet ZN v soboto uvedel sankcije proti Iranu zaradi njegovih spornih jedrskih dejavnosti, bo ta država danes začela s pospešenim nameščanjem 3000 centrifug za bogatenje urana v ključnem jedrskem reaktorju v Natancu, je povedal iranski glavni jedrski pogajalec Ali Laridžani. To je za državni radio potrdil tudi vplivni vodja iranskega parlamentarnega odbora za varnost Aladin Borudžerdi.

Iran v jedrskem reaktorju v Natancu izvaja sporno bogatenje urana, zaradi česar se Zahod boji, da skuša izdelati jedrsko bombo. Teheran to sicer glasno zanika in zatrjuje, da so vse jedrske aktivnosti Irana miroljubne narave. Namestitev dodatnih 3000 centrifug v Natancu, kjer trenutno delujeta dve kaskadi s po 164 centrifugami, bo pomemben korak na poti k industrijskemu bogatenju urana.

Iran: Resolucija ni veljavna

Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Mohamad Ali Hoseini pa je danes opozoril, da mora Mednarodna agencija za jedrsko orožje (IAEA) pričakovati, da Iran po sobotni resoluciji sodelovanja z njo ne bo nadaljeval "na isti ravni", saj resolucija VS ZN "ni v skladu z zakonskimi načeli". Kot je še dejal, bodo konkretne odločitve sporočili kasneje.

Ahmadinedžad: Resolucija VS ZN je le "kos papirja"

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je danes izjavil, da se mora Zahod naučiti živeti z iransko jedrsko tehnologijo ter sankcije, ki jih je proti Iranu zaradi njegovega jedrskega programa v soboto sprejel Varnostni svet ZN, zavrnil kot "kos papirja".

" Ali je Zahodu všeč ali ne, Iran je jedrska država, in v njihovem interesu je, da živijo bok ob boku z Iranom," je v današnjem govoru v Teheranu dejal predsednik. "Danes želijo s tem kosom papirja skaliti enotnost iranskega naroda," je poudaril in dodal, da ta "površinski in banalen" ukrep iranskemu narodu ne bo prav nič škodil ter da ga bodo podpisniki resolucije kmalu obžalovali.

Z napadom na Zahod je še nadaljeval, ko je Varnostni svet ZN ponovno obtožil, da je zgolj "lakaj ZDA, Velike Britanije in sionističnega režima", ter Zahodnim državam dejal, da so izgubile priložnost za prijateljske odnose z Iranom. "Ustavite to igro z lutkami. To, da po eni strani pošiljate prijateljska sporočila, po drugi strani pa kažete zobe, ne deluje. Končajte s to dvojno igro," je še pozval Ahmadinedžad.

Iranski parlament pa se je medtem z veliko večino odločil, da bo o zakonu, v skladu s katerim bi morala iranska vlada ponovno preučiti svoje sodelovanje z Mednarodno agencijo za jedrsko orožje (IAEA), razpravljal in odločal po "nujnem postopku". To pomeni, da se je predlog zakona nemudoma prebil na vrh dnevnega reda in bo obravnavan že v prihodnjih dneh. Med današnjim zasedanjem v Teheranu so številni poslanci vzklikali "Smrt Ameriki!".

Odzivi na resolucijo

Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice je medtem pozdravila soglasno sprejetje resolucije o Iranu v VS ZN in vse države pozvala k "takojšnji" uresničitvi v njej določenih sankcij, Teheran pa k spoštovanju mednarodnih obveznosti. Pomočnik Riceove Nicholas Burns pa je izjavil, da si ZDA želijo, da bi mednarodna skupnost proti Iranu bolj odločno ukrepala in da bi poleg sobotnih sprejela še dodatne sankcije.

Ruski veleposlanik pri ZN je povedal, da je Rusija s končnim besedilom resolucije 1737 "zadovoljna", saj so v njem upoštevani vsi njeni pomisleki in stališča. Kot je poudaril, si je Rusija sicer ves čas prizadevala, da uvedba sankcij vendarle ne bi bila potrebna, a ji na žalost ni uspelo.

Resolucija 1737, ki so jo pripravile Velika Britanija, Francija in Nemčija, vsem državam nalaga, da preprečijo dobavo ali prodajo vseh surovin, opreme ali tehnologije, ki bi lahko prispevale k iranskemu jedrskemu in raketnemu programu, nalaga pa tudi zamrznitev premoženja podjetjem in posameznikom, povezanih s tema dvema programoma, ki so v prilogi tudi našteti.

Od Irana zahteva, da nemudoma ustavi vse dejavnosti, povezane z bogatenjem in predelavo urana, ter vse projekte, povezane s pridobivanjem težke vode, v nasprotnem primeru pa mu grozi z nadaljnjimi nevojaškimi sankcijami v okviru 41. člena Ustanovne listine ZN. Iransko zunanje ministrstvo je resolucijo že v soboto označilo kot "neveljavno" in "nezakonito".