Ahmadinedžad svari pred vojaškim posredovanjem

Iran je Izrael in ZDA obtožil, da iščeta podporo mednarodne skupnosti za vojaški napad na njegove jedrske objekte.

Objavljeno
07. november 2011 13.01
Posodobljeno
07. november 2011 13.18
Natanz, jedrski obrat
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Teheran − Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je v pogovoru za egiptovski časnik Al Akhbar zato posvaril pred morebitnim napadom in znova zagotovil, da je njihov jedrski programa povsem miroljubne narave.

»Zmogljivosti Irana se povečujejo, Iran napreduje, zato lahko tudi tekmuje v svetu. Zahod, še posebej Amerika, pa se boji naših zmogljivosti in vloge,« je dejal. Kot je dodal, poskušajo ZDA zato tudi zbrati podporo mednarodne skupnosti. »Arogantneži se morajo zavedati, da Iran ne bo dovolil nikakršnih akcij proti nam,« je poudaril.

Ahmadinedžad je še povedal, da poskuša Washington rešiti sionistično entiteto, a mu to ne bo uspelo. »To entiteto lahko primerjamo s presaditvijo ledvice, ki jo je telo zavrnilo,« je slikovito dejal. Napovedal je, da je zlom Izraela blizu.

Do Ahmadinedžadovega žolčnega napada na Izrael je sicer prišlo potem, ko je izraelski predsednik Šimon Peres v pogovoru za izraelsko televizijo dejal, da je mednarodna skupnost vse bliže zamisli, da bo namesto diplomatske rešitve za vprašanje iranskega jedrskega programa poiskala vojaško. Izraelski mediji so sicer že pred tem poročali, da je verjetnost vojaškega napada na Iran vse večja.

Na Peresove besede se je danes sicer odzval tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki je posvaril, da bi bila to zelo nevarna poteza z nepredvidljivimi posledicami. »Vojaško posredovanje vodi le v veliko število žrtev in človeško trpljenje,« je dejal. Kot je dodal, za iranski jedrski program ne obstaja vojaška rešitev, tako kot taka rešitev ne obstaja za noben drug problem v modernem svetu.

Na odločitev Izraela o morebitnem napadu na Iran bi sicer lahko vplivalo novo poročilo o iranskem jedrskem programu, ki ga bo Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) predvidoma objavila še ta teden, in ki se bo po napovedih strokovnjakov osredotočilo predvsem na domnevna prizadevanja islamske republike da bi razvila jedrsko orožje.