Ahmadinedžad: Voditelje bi morali usmrtiti

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je pred petkovimi molitvami pozval k sodnemu pregonu opozicijskih voditeljev, ki so vodili proteste po predsedniških volitvah 12. junija.

Objavljeno
28. avgust 2009 13.44
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Teheran - Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je pred petkovimi molitvami pozval k sodnemu pregonu opozicijskih voditeljev, ki so vodili proteste po predsedniških volitvah 12. junija. S tem je meril predvsem na poraženega protikandidata Mira Hoseina Musavija in njegove podpornike, čeprav jih ni izrecno imenoval.

"Pozivam pravosodje, da bi moralo biti njihovo delo usmerjeno proti opozicijskim voditeljem in tistim, ki so organizirali zadnje nemire po volitvah," je dejal Ahmadinedžad. Njegov srd naj bi bil po poročanju dpa usmerjen tudi proti nekdanjemu predsedniku parlamenta Mehdiju Karubiju in nekdanjima predsednikoma Akbarju Hašemiju Rafsandžaniju in Mohamedu Hatamiju, ki so poleg Musavija glavni voditelji opozicije proti njegovemu režimu.

 

"Za te voditelje ne bi smelo biti imunitete," je še dejal Ahmadinedžad. Množica, ki se je udeležila molitev, pa mu je z odobravanjem odvrnila, da bi morali "voditelje nemirov usmrtiti". "Za tiste, ki so bili zavedeni, pa bi morali pokazati islamsko milost," je še dodal Ahmadinedžad.

 

V Teheranu sicer poteka sojenje več kot stotim udeležencem protestov po volitvah, ki naj bi jih Ahmadinedžad po mnenju opozicije dobil s prevaro. V protestih je bilo po uradnih navedbah ubitih 30 ljudi, medtem ko opozicija govori o najmanj 69 mrtvih. Več sto je bilo ranjenih, zajete protestnike pa naj bi v zaporih tudi mučili. Več naj bi jih umrlo tudi v zaporih.