Ahmadinedžad za napad obtožil Pakistan

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je za nedeljski samomorilski napad na jugovzhodu Irana obtožil Pakistan. V napadu je umrlo najmanj 42 ljudi, več je bilo ranjenih.

Objavljeno
19. oktober 2009 11.10
Mahmud Ahmadinedžad
Ma. J.
Ma. J.
Teheran - Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je za nedeljski samomorilski napad na jugovzhodu Irana, katerega tarča so bili predvsem pripadniki elitne Revolucionarne garde, obtožil Pakistan, pred tem pa je Teheran za »teroristični napad« že obtožil ZDA in Veliko Britanijo.

Iranski predsednik je Islamabad ob tem pozval, naj aretira napadalce, za katere iranske oblasti domnevajo, da so prispeli iz Pakistana. Pakistanske oblasti so napad sicer že obsodile, odgovornost zanj pa je po poročanju iranskih medijev prevzela uporniška sunitska skupina Džundala (Božja brigada). Skupina je domnevno povezana tudi z mednarodno teroristično organizacijo Al Kaida, na jugovzhodu države pa že več let vodi upor proti iranskim šiitskim oblastem.

V včerajšnjem samomorilskem napadu v provinci Sistan-Balučistan na jugovzhodu države je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 42 ljudi, več je bilo ranjenih. Med mrtvimi je sedem visokih poveljnikov Revolucionarne garde in več lokalnih plemenskih voditeljev, saj je eksplozija odjeknila ravno pred njihovim srečanjem.