Ahmadinedžad za sodelovanje ver

Papež katoliške cerve Benedikt XVI je prejel pismo iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, v katerem se je slednji zavzel za sodelovanje med različnimi verami.

Objavljeno
27. december 2006 15.25
Vatikan - Papež Benedikt XVI. je danes v Vatikanu sprejel iranskega zunanjega ministra Manušerja Motakija, ki mu je izročil pismo iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada . Po trditvah tiskovnega predstavnika iranskega predsedstva Ehsana Džahandideha, gre za "nepolitično pismo", v katerem je Ahmadinedžad "vztrajal pri skupnem učenju prerokov in pomenu vzpostavitve novih političnih in človeških odnosov na podlagi teh učenj".

Iran za sodelovanje različnih religij

Ahmadinedžad je pismu tudi menil, da je za izboljšanje krivičnih odnosov, ki veljajo med državami v svetu, "potrebno sodelovanje različnih religij". Iz Vatikana sicer niso sporočili podrobnosti srečanja, niti vsebine pisma. Papež je letos razburil muslimane po svetu, ko je v govoru med obiskom v Nemčiji povezal preroka Mohameda in nasilje.

Iranski predsednik je v zadnjih mesecih napisal že vrsto pisem, v katerih je pojasnjeval svoja stališča. Novembra je pisal Američanom, v katerem je pozval k odhodu 14.000 ameriških vojakov iz Iraka. Pisal je tudi ameriškemu predsedniku Georgeu Bushu in nemški kanclerki Angeli Merkel.