Ahmadinedžadovi podporniki »vračajo udarec«

Več tisoč iranskih vernikov se je danes zbralo v Teheranu v podporo tamkajšnji oblasti in v odgovor protivladnim protestom, ki so se odvijali v ponedeljek. Zbrani so med zborovanjem pozivali k usmrtitvi opozicijskih voditeljev Mira Hoseina Musavija in Mehdija Karubija.

Objavljeno
18. februar 2011 17.15
Mo. Z., delo.si
Mo. Z., delo.si
Teheran - Med petkovo molitvijo so zbrani protestirali proti voditeljema opozicije Musaviju in Karubiju. Zahtevali so njuno obsodbo in usmrtitev.

Iranska opozicija je sicer v ponedeljek zbrala več deset tisoč privržencev, ki so protestirali proti tamkajšnjemu režimu in predsedniku Mahmudu Ahmadinedžadu, ki ga obtožujejo, da je bil leta 2009 ponovno izvoljen s pomočjo prevar. Iranska policija je nato s solzivcem in gumijastimi naboji razgnala protivladne protestnike, pri čemer sta umrli dve osebi, več pa je bilo ranjenih.

Že pred začetkom ponedeljkovih demonstracij je policija obkolila hišo, v kateri živi Musavi, in mu tako preprečila, da bi se udeležil demonstracij. Po nekaterih tedanjih navedbah je bil opozicijski vodja v hišnem priporu, v hišnem priporu pa naj bi bil tudi drugi vodja opozicije Mehdi Karubi.