Ahtisaari bo objavil spremenjen predlog o Kosovu

Ahtisaari bo danes objavil spremenjen predlog o prihodnjem statusu Kosova. Predstavniki Beograda in Prištine, ki so vabljeni na zaključni pogovor na Dunaj, ne pričakujejo večjih sprememb predloga.

Objavljeno
07. marec 2007 16.53
Dunaj - Beograd in Priština naj bi danes dobila spremenjen predlog o prihodnjem statusu Kosova, ki ga je posebni odposlanec ZN Martti Ahtisaari napovedal po končanem predzadnjem krogu pogajanj obeh strani v avstrijski prestolnici. Kot so še sporočili iz Ahtisaarijeve pisarne (UNOSEK), so sicer na sobotni zaključni pogovor o statusu Kosova na Dunaju povabljeni najvišji predstavniki Beograda in Prištine.

Tiskovni predstavnik posebnega odposlanca ZN Remy Dourlot v torek ni vedel povedati, ali spremenjeno besedilo vsebuje pripombe, ki sta jih beograjska in prištinska delegacija predstavili med predzadnjim krogom pogovorov na Dunaju, kjer sta od 21. februarja do 2. marca obravnavali prvotni Ahtisaarijev predlog o Kosovu.

Po besedah Dourlota so vabilo za zaključni del dunajskih pogajanj 10. marca na Dunaju dobili srbski in kosovski predsednik, Boris Tadić in Fatmir Sejdiu, srbski in kosovski premier, Vojislav Koštunica in Agim Ceku, ter pogajalski skupini obeh strani.

Kot so poročali beograjski in prištinski mediji, strani ne pričakujeta pomembnejših sprememb Ahtisaarijevega predloga. Priština je še vedno prepričana, da predlog "ne more opredeljevati ničesar drugega kot neodvisnosti Kosova". Tadić pa je med torkovim obiskom v Bruslju ponovil, da bo Beograd sicer spoštoval vse odločitve Varnostnega sveta ZN, ne pa tudi neodvisnosti Kosova.

Fried: Ahtisaarijev predlog za status Kosova je uravnotežen

Pomočnik ameriške državne sekretarke Daniel Fried je tudi med obiskom v Prištini zatrdil, da je predlog o prihodnjem statusu Kosova, ki ga je pripravil posebni odposlanec ZN Martti Ahtisaari, uravnotežen, saj "ne daje vsega eni strani, ampak vsaki nekaj".

Fried se je danes v Prištini sešel s kosovskim predsednikom in premierom, Fatmirjem Sejdiuem in Agimom Cekujem, kot tudi s prištinsko pogajalsko skupino. Po besedah ameriškega diplomata Ahtisaarijev predlog še vedno ni popoln, vendar je že sedaj jasno, da gre za uravnotežen načrt, ki ne daje vsega eni strani, ampak obema po nekaj".

Ameriški diplomat je nekaj podobnega povedal tudi političnim voditeljem kosovskih Srbov, s katerimi se je srečal v torek v Kosovski Mitrovici, kjer jim je dejal, da pogajanja o prihodnjem statusu Kosova nobeni stran ne bodo prinesla vsega, kar bi radi, in da tudi druga stran ne bi smela izgubiti vsega. V Prištini je poleg tega opozoril, da bi lahko skrajneži na obeh straneh napravili veliko škodo vsem prebivalcem Kosova. "Oni nasprotujejo predlogu, ki ni le do zdaj najboljši načrt, ampak tudi edini, ki Kosovu jamči dobro prihodnost," je zatrdil Fried.

Fried je enako kot po obisku v Srbiji tudi po končanih pogovorih v Prištini na novinarski konferenci komentiral namigovanja glede možnosti, da bi Rusija na seji Varnostnega sveta ZN, ko bo na dnevnem redu status Kosova, z vetom preprečila sprejetje nove resolucije o za zdaj uradno še vedno srbski pokrajini. Kot je zatrdil, so ZDA med pogovori o Kosovu tesno sodelovale z Rusijo v kontaktni skupini in Washington upa, da bo tako tudi v prihodnje.