Ahtisaari predlaga neodvisnost Kosova

Francoski časnik Le Monde je objavil odlomke Ahtisaarijevega predloga v katerem se kot edino trajno možnost omenja neodvisnost Kosova.

Objavljeno
20. marec 2007 14.34
Pariz - Posebni odposlanec ZN za Kosovo Martti Ahtisaari je v svojem končnem predlogu o statusu Kosova kot "edino trajno možnost" izpostavil "neodvisnost Kosova pod nadzorom mednarodne skupnosti", v sredini izdaji poroča francoski dnevnik Le Monde, ki je objavil odlomke predloga, katerega vsebina je še zaupna.

"Potem ko se je v 14 mesecih občutljivih pogajanj skrbno izogibal besedi neodvisnost, je Ahtisaari v končnem predlogu ocenil, da je neodvisnost pod nadzorom mednarodne skupnosti edina trajna možnost," piše Le Monde. Časnik tudi navaja, da v predlogu izključuje možnost ohranitve mednarodne uprave Kosova kot tudi vnovične združitve s Srbijo.

"Napočil je čas za določitev statusa Kosova," je v predlogu poudaril Ahtisaari, ki se je ob tem zoperstavil nadaljevanju "politične dvoumnosti", ki vlada na Kosovu od leta 1999, odkar je pokrajina pod upravo ZN. Ta politična dvoumnost po njegovem mnenju ogroža "mir in stabilnost na Kosovu in v regiji", neodvisnost Kosova pa je "edina garancija proti tem tveganjem in najboljša priložnost za trajno partnerstvo s Srbijo“.

Neimenovani diplomat ZN, je sicer že minuli teden poročal, da je Ahtisaari v predlogu predlagal za Kosovo status "nadzorovane neodvisnosti".

V osnutku predloga o prihodnjem statusu Kosova, ki ga je Ahtisaari februarja prvič predstavil Beogradu in Prištini, besede neodvisnost izrecno ni uporabil, je pa predlagal določeno stopnjo suverenosti Kosova pod nadzorom mednarodne misije pod vodstvom Evropske unije.

Končni predlog o statusu Kosova naj bi Ahtisaari članicam Varnostnega sveta ZN izročil prihodnji ponedeljek, 26. marca. Rusija s predlogom ni zadovoljna in tako kot Beograd meni, da bi s pogajanji o prihodnjem statusu Kosova morali še nadaljevati.