Ahtisaari za srečanje Srbov in Albancev

Posebni odposlanec ZN za Kosovo Martti Ahtisaari želi organizirati srečanje na vrhu med predstavniki Srbije in kosovskimi Albanci, ki naj bi potekalo 3. marca na Dunaju.

Objavljeno
04. februar 2007 15.17
Boris Tadić
Priština - Posebni odposlanec ZN za Kosovo Martti Ahtisaari želi organizirati srečanje na vrhu med predstavniki Srbije in kosovskimi Albanci, ki naj bi potekalo 3. marca na Dunaju, so danes potrdili v krogih blizu odposlancu v Prištini. Potem pa bo Ahtisaari, kot že napovedano, v glasovanje Varnostnemu svetu ZN predložil svoj končni osnutek predloga za rešitev prihodnjega statusa Kosova.

Srbija zavrača predlog

Pred načrtovanim srečanjem na vrhu naj bi se strokovnjaki iz Beograda in Prištine na Dunaju posvetovali o podrobnostih Ahtisaarijevega predloga. Kosovski Albanci so povabilo že sprejeli, Srbija pa je Ahtisaarijev predlog zavrnila kot "povsem nesprejemljiv". O naslednjih korakih se bo srbski predsednik Boris Tadić v ponedeljek pogovarjal s predstavniki srbskih parlamentarnih strank.

Drašković za pritožbo pri ZN

Medtem pa je srbski zunanji minister Vuk Drašković v današnjem pogovoru za srbsko televizijo B92 dejal, da bi moral Beograd vztrajati pri pravici do Kosova in da bi morala Srbija vložiti pritožbo pri ZN in zahtevati spremembe predloga.

Radikalci: V primeru neodvisnosti Kosova, ne potrebujemo EU

Namestnik predsednika Srbske radikalne stranke (SRS), ki je na nedavnih parlamentarnih volitvah dobila največ glasov kot posamezna stranka, Tomislav Nikolić, pa je v pogovoru za današnjo izdajo banjaluškega časnika Pravda dejal, da Srbija v primeru neodvisnosti Kosova Evropske unije sploh ne potrebuje. "Če bo razglašena neodvisnost Kosova, potem ne potrebujemo EU, potem moramo bežati pred njo, ker se postavlja vprašanje, kje se bo EU zaustavila, ko se bo spravila na srbska ozemlja," je dejal.

Ahtisaari je v petek v Beogradu in Prištini uradno predstavil svoj predlog o prihodnjem statusu Kosova, ki o neodvisnosti izrecno ne govori, po oceni Srbije pa odpira pot zanjo, kar je za Beograd nesprejemljivo. Priština na drugi strani iz istega razloga predlog podpira.