"Ahtisaarijev predlog o statusu Kosova ni rešitev"

Približno tisoč privržencev gibanja Samoodločba se je mirno razšlo po protestnem shodu v središču kosovske prestolnice, ki je enako kot protest 3. marca minil brez incidentov.

Objavljeno
31. marec 2007 20.06
Protesti v pripadnikov gibanja Samoodločba so tokrat minili brez izgredov
Priština - Približno tisoč privržencev gibanja Samoodločba se je mirno razšlo po protestnem shodu v središču kosovske prestolnice, ki je enako kot protest 3. marca minil brez incidentov.

Vodja gibanja Albin Kurti, ki je od 10. februarja v priporu zaradi krvavih nemirov, v katere se je sprevrgel takratni njegov shod, je v pismu udeležencem današnjega protesta sporočil, da kosovske oblasti nikoli ne bodo rekle ne mednarodnim pogajalcem o statusu Kosova.

Protest brez incidentov

Sedeže civilne in vojaške misije na Kosovu (UNMIK in KFOR) ter kosovske vlade in skupščine, mimo katerih so se sprehodili protestniki, so tudi danes varovali kordoni posebnih policijskih enot za preprečevanje demonstracij, vendar po poročanju tujih agencij ni bilo nobenega incidenta.

Od februarskih neredov, v katere se je sprevrgel takratni shod privržencev Samoodločbe, se sicer zmanjšuje število udeležencev protestnih shodov Kurtijevega gibanja. 10. februarja jih je bilo več kot 3000, 3. marca pol manj, danes pa približno 1000.

Samoodločba se je tudi danes izrekla proti predlogu o prihodnjem statusu Kosova, ki ga je pripravil posebni odposlanec Združenih narodov Martti Ahtisaari, zahtevalo pa je tudi izpustitev na prostost vodje gibanja, 32-letnega Albina Kurtija.

Policija je namreč med februarskimi neredi priprla 14 oseb, vključno s Kurtijem, ki mu je prištinsko sodišče odredilo najprej 30, nato pa 60 dni pripora. Kot so poročali lokalni mediji, tožilstvo proti njemu pripravlja obtožnico, ki naj bi ga bremenila štirih kaznivih dejanj. Takrat sta življenje izgubila dva udeleženca shoda, približno 80 pa je bilo ranjenih.

Kurti prekinil gladovno stavko

Kurti je pred devetimi dnevi začel gladovno stavko, danes pa jo je prekinil, ker naj bi oblasti izpolnile vse njegove zahteve. Kot so poročali lokalni mediji, je Kurti načrtno gladoval tudi zato, ker naj bi hrana, ki jo je dobival v priporu v Peči, vsebovala živila iz Srbije, njegovo gibanje pa se že dlje časa za bojkot vsega srbskega blaga.

Prireditelji današnjega shoda so prebrali pismo, ki ga je Kurti poslal iz pripora in v katerem je ponovil, da Ahtisaarijev predlog o statusu Kosova ni rešitev, ki se ji nadejajo prebivalci pokrajine.

Kot je zatrdil, posebni odposlanec ZN v svojem predlogu obravnava prebivalce Kosova kot ljudstvo, ki ni zrelo za neodvisnost, toda ljudje se ne morejo nadejati odporu predstavnikov kosovskih oblasti, ki nikoli ne bo rekli ne mednarodnim pogajalcem.