Ahtisaarijev predlog omenja neodvisnost Kosova

Različni viri so potrdili, da naj bi dodatek k Ahtisaarijevem predlogu o statusu Kosova predlagal neodvisnost pokrajine.

Objavljeno
15. marec 2007 20.33
Novi kosovski predsednik Fatmir Sejdiu
Beograd/Priština - Namestnik posebnega odposlanca Združenih narodov za Kosovo Albert Rohan je danes vročil generalnemu sekretarju ZN Ban Ki Moonu predlog o statusu uradno še vedno srbske pokrajine, ki ga je pripravil glavni pogajalec ZN za Kosovo Martti Ahtisaari. Kot poročajo srbski mediji, je k predlogu, o katerem sta se Beograd in Priština brezuspešno pogovarjali na Dunaju, priložen dodatek, v katerem Ahtisaari predlaga "nadzorovano neodvisnost".

Neimenovani diplomat na sedežu ZN je povedal, da je Ahtisaari v posebnem dodatku o predlogu za rešitev kosovskega vprašanja predlagal status, "ki ga je mogoče opredeliti z izrazom nadzorovana neodvisnost". Kot je še zatrdil, vsebina predloga ne bo dosegljiva za javnost, dokler ne bo prevedena v vse jezike članic Varnostnega sveta ZN.

Tudi kosovski predsednik Fatmir Sejdiu je danes zatrdil, da bo Kosovo dobilo "nadzorovano neodvisnost" in ob tem namignil, da bo VS ZN morda že v aprilu ali maju sprejel odločitev o statusu. "Kakorkoli že, Kosovo bo najpozneje na začetku junija postalo država," je zatrdil Sejdiu.

Thaqi: 14. marec bo zgodovinski dan

Posamezni prištinski časniki so danes zatrdili, da bo Ahtisaari svoj predlog o prihodnjem statusu Kosova VS ZN predstavil 3. aprila. Kot so poročali beograjski mediji, pa je vodja najmočneje parlamentarne stranke na Kosovu (PDK) Hashim Thaqi izpostavil, da bo 14. marec, ko je Ahtisaari po Rohanu poslal svoj predlog v New York, "zgodovinski dan" in da je "neodvisnost Kosova od danes postala dokončna".

Agencija Tanjug danes trdi, da bodo predlog o statusu Kosova uradno poslan VS ZN 26. marca, zato je že v prihodnjem tednu v New Yorku pričakovati "burno diplomatsko dejavnost" Beograda in Prištine.

Iz Srbije naj bi čez lužo odpotovali usklajevalca beograjske pogajalske skupine, Slobodan Samardžić in Leon Kojen, pa tudi predsednica državnega koordinacijskega centra za Kosovo Sanda Rašković-Ivić. Priština pa bo poslala v New York vodjo misije ZN na Kosovu Joachima Rückerja ter kosovskega predsednika Sejdiua in premiera Agima Cekua.