Ahtisaariju ameriška podpora in rusko nasprotovanje

Ruski veleposlanik v ZN Čurkin je potem, ko je kritiziral poročilo vodje misije ZN na Kosovu Rueckerja in ponovil stališče Moskve o nadaljevanju pogajanja, sejo zapustil.

Objavljeno
19. marec 2007 21.10
Posebni odposlanec ZN za pogajanja o prihodnjem statusu Kosova Martti Ahtisaari
New York - Vršilec dolžnosti veleposlanika ZDA pri Združenih narodih Alejandro Wolf je na današnji seji Varnostnega sveta ZN povedal, da ima mednarodni pogajalec Martti Ahtisaari vso podporo Washingtona. Vodja UNMIK Joachim Ruecker je opozoril, da bi lahko odlašanje odločitve o prihodnjem statusu Kosova negativno vplivalo na stabilnost v pokrajini, predstavnica Srbije Sanda Rašković Ivić pa je ponovila, da Beograd nasprotuje odvzemu 15 odstotkov ozemlja in da se zavzema za nadaljevanje pogajanj s Prištino. Ruski veleposlanik v Združenih narodih Vitalij Čurkin je zasedanje Varnostnega sveta ZN, na kateri je pred tem ostro kritiziral poročilo vodje misije ZN na Kosovu Rueckerja in ponovil stališče Moskve, da je treba nadaljevati pogajanja o prihodnjem statusu uradno še vedno srbske pokrajine, zapustil.

Sicer pa se je s predstavitvijo poročila o razmerah na Kosovu posredno v VS ZN začela širša razprava o prihodnjem statusu Kosova in usodi poročila, ki ga je pripravil posebni odposlanec ZN za Kosovo Martti Ahtisaari, čeprav uradno o tem poročilu še ne bodo razpravljali.

ZDA zavrnile rusko pobudo za zamenjavo Ahtisaarija

Wolf je na današnji seji VS ZN, na kateri so obravnavali razmere na Kosovu zatrdil, da je Rueckerjevo poročilo "objektivno in uravnovešeno", saj naj bi bila v njem izpostavljena vrsta problemov, vključno z decentralizacijo oblasti v pokrajini, nasiljem in incidenti vseh vrst.

Wolf je komentiral tudi najnovejše stališče Moskve, po katerem je nujno nadaljevati pogajanja in zamenjati Ahtisaarija s položaja vodje mednarodnih pogajalcev. Ponovil je, da ima Ahtisaari vso podporo Washingtona, ker naj bi v minulem letu dni na najboljši možni način usmerjal pogajanja, katerih izid je predlog za rešitev statusa Kosova.

Beograjski mediji so sicer tudi poročali, da je tiskovni predstavnik ameriške administracije Sean McCormack danes povedal, da so ZDA zavrnile rusko pobudo za zamenjavo Ahtisaarija. Tudi on je pojasnil, ima Ahtisaari vso podporo Washingtona, ki meni, da posebni odposlanec ZN za Kosovo svoje delo opravlja zelo dobro.

Čurkin: Rueckerjevo poročilo je enostransko

Ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin pa je med razpravo o Rueckerjevem poročilu zapustil zasedanje, na katerem je pred tem ostro kritiziral omenjeno poročilo. Novinarjem je dejal, da je "na njej povedal, kar je imel povedati" in da se Rusija zavzema za nadaljevanje pogajanj. "Razločno sem povedal, da je poročilo enostransko", je dejal Čurkin in poudaril, da se je vodja UNMIK v njem bolj zavzemal za neodvisnost Kosova, kot pa je pojasnjeval razmere v pokrajini. Čurkin se ob tem ni želel izrekati o morebitnem vetu. "To je v tem trenutku pretežka beseda in o tem se bomo pogovarjali pred glasovanjem", je poudaril Čurkin.

Ruecker: Napredek kljub nekaterim problemom

Ruecker je v svojem poročilu izpostavil, da so kosovski Albanci "v glavnem dobro sprejeli" Ahtisaarijev predlog o statusu Kosova, čeprav so zanje določila o decentralizaciji oblasti v pokrajini "boleč, vendar sprejemljiv kompromis". Kosovski Srbi pa so se na predlog "negativno odzvali", čeprav jim jamči pravice in nacionalni identiteto.
Sicer pa je vodja misije UNMIK Ruecker že pred zasedanjem VS ZN za radio Svobodna Evropa povedal, da je bil v pokrajini dosežen napredek, čeprav nekateri problemi še obstajajo. Zatrdil je, da bo zato njegovo poročilo "pozitivno".

Predsednica srbskega Koordinacijskega centra za Kosovo Sanda Rašković Ivić se je enako kot Čurkin zavzela za nadaljevanje pogajanj o prihodnjem statusu Kosova in ponovila stališče Beograda, da je nedopustno, da se Srbiji odvzema 15 odstotkov njenega ozemlja. Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu ni želel komentirati seje Varnostnega sveta ZN, ki se sicer nadaljuje brez predstavnikov Beograda in Prištine in tudi brez Čurkina.

Moskva vztraja pri nadaljevanju pogajanj z Ahtisaarijem ali brez njega

Kot je znano, je prišlo do zaostrovanja stališča Moskve glede kosovskega vprašanja. V soboto je namreč ruski zunanji minister Sergej Lavrov povedal, da je glede na to, kako so v sedanji fazi oblikovana stališča, nujno nadaljevanje pogajanj o Kosovu. "Če posebni odposlanec ZN Martti Ahtisaari meni, da je storil vse, kar je bilo v njegovi moči, potem je zagotovo mogoče najti drugo osebnost," je pojasnil Lavrov.

V nedeljo pa je to stališče Moskve ponovil vodja ruskega sveta za varnost Igor Ivanov rekoč, da se je treba Ahtisaariju zahvaliti za dosedanje delo, če meni, da je njegova misija končana, in imenovati novega pogajalca.