AI: Južnosudanske varnostne sile zagrešile številne zločine

Organizacija je po pogovorih z domačini objavila poročilo o razmerah v južnosudanski zvezni državi Džonglei.

Objavljeno
03. oktober 2012 10.09
Posodobljeno
03. oktober 2012 15.10
TOPSHOTS-SSUDAN-AGRICULTURE-FEATURE
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Džuba - Varnostne sile Južnega Sudana so v največji zvezni državi Džonglei zagrešile številne zločine, med njimi organizacija Amnesty International (AI) navaja posilstva in umore. Organizacija je zato oblast v Džubi že pozvala k takojšnjemu ukrepanju in končanju nasilja.

AI je poročilo o razmerah v južnosudanski vzhodni državi pripravilo na podlagi intervujej z domačini. Ti so opisali mučenja in zlorabe, tudi otrok in dojenčkov. Varnostne sile so obtožili uničevanja zasebne lastnine in poljskih pridelkov.

»Daleč od zaveze o vzpostavitvi miru sta južnosudanska vojska SPLA in policija zagrešili številna grozljiva teptanja človekovih pravic,« je povedala Audrey Gaughran, direktorca AI za Afriko. Oblast v Džubi je direktorica tudi obtožila, da je naredila premalo, da bi nasilje ustavila.

Južnosudanska vlada je marca naznanila obsežno »operacijo za vzpostavitev miru« kot odgovor na etnične spopade v Džongleiju, v katerih je bilo ubitih več sto ljudi.

Južnosudanski minister za informiranje Barnaba Mariel Benjamin je medtem za BBC danes povedal, da vsak primer zlorabe obravnavajo posebej in z vso odgovornostjo, program razoroževanja pa da poteka tudi pod budnim očesom Združenih narodov.

»Reči, da gre za masovne zlorabe in kršitve ... Mislim, da to ne drži,« je še dejal južnosudanski minister in organizacijo Amnesty International obtožil, da so nepravični in da se na vlado tudi niso obrnili za komentar.