AI: Srednjeafriška republika prizorišče etničnega čiščenja

Mednarodna organizacija poroča o množičnih pobojih muslimanov, ki v strahu zapuščajo svoje domove.

Objavljeno
12. februar 2014 18.46
TOPSHOTS-CENTRAFRICA-UNREST
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Bangui - »Mednarodnim mirovnim silam ni uspelo preprečiti etičnega čiščenja muslimanskih civilistov na zahodu Srednjeafriške republike,« v poročilu, ki ga je objavila ta teden, svari mednarodna organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI). Civilisti so tako postali tarča maščevanja skupin krščanskih skrajnežev, ki so si nadeli ime anti-balaka in so nastali kot odgovor muslimanskim uporniškim skupinam. Tudi te so se nič manj brutalno znašale nad krščanskimi civilisti.

»Razmere so kritične in terjajo takojšni odziv. Čas je, da mirovna misija v SAR zaščiti civilno prebivalstvo, na ogrožena območja napoti svoje sile in prepreči ta prisiljen eksodus,« svetovalka pri AI Joanne Mariner.

AI je v zadnjih dneh zbral pričevanj več kot sto muslimanskih žrtev iz mest Bouali, Boyali, Bossembele, Bossemptele in Baoro na severozahodu države, katerih prebivalci so bili povsem izpostavljeni nasilju oboroženih milic. Najbolj smrtonosen napad se je po njihovih informacijah zgodil 18. januarja v  mestu Bossemptele, kjer so pobili najmanj 100 muslimanov. Skrajneži niso prizanesli niti otrokom in starcem.

V strahu za lastno življenje muslimani množično zapuščajo mesta in vasi, le peščica se je zatekla v domače mošeje in cerkve. A je pot tistih, ki so se odločili za beg, prav tako smrtno nevarna. Deček Abdul Rahman je za AI povedal, da so januarja tovornjak, s katerim so bežali, na kontrolni točki ustavili pripadniki skupine anti-balaka. Vsem muslimanom so ukazali naj izstopijo. Šest članov njegove družine so ubili - tri ženske in tri otroke.

Predsednica skrajnežem napovedala vojno

Decembra je na pomoč okoli 5300 pripadnikom Afriške unije (AU), ki v SAR delujejo v okviru misije Misca, na pomoč priskočilo 1600 francoski vojakov. Do marca bo v državo prispelo še 700 pripadnikov AU, EU pa obljublja 500 vojakov. Številna mesta so medtem še vedno nezaščitena, civilisti pa povsem izpostavljeni maščevalnemu pohodu enih in drugih skrajnežev.

Pred kratkim imenovana začasna predsednica Srednjeafriške republike Catherine Samba Panza je danes pripadnikom anti-balaka napovedala vojno: »Mislijo, da sem nemočna zato, ker sem ženska. A bodo zdaj pripadniki anti-balaka, ki hočejo moriti, sami postali plen. Izgubili so svoj cilj. Zdaj so oni tisti, ki pobijajo, plenijo in sejejo nasilje«.

Tone in tone hrane, a ne dovolj za vse

Združeni narodi so v Srednjeafriško republiko prav danes začeli dostavljati pomoč v hrani. Prva 80 tonska pošiljka riža je bila iz sosednjega Kameruna že dostavljena v Bangui. Alexis Masciarelli iz Svetovnega programa za hrano (WFP) je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da bodo dnevno v mesto dostavili 24 pošiljk s hrano, a priznal, da to ne bo dovolj za zadostitev vseh potreb v državi. Po njihovih podatkih 1,3 milijonom (od skupno 4,6 milijona prebivalcev) primanjkuje hrane, zaloge riža pa bodo zadoščale zgolj za 150.000 ljudi. »Gre za izjemno operacijo, našo največjo zračno operacijo v zadnjih nekaj letih, večjo kot tiste v Siriji in na Filipinih,« je povedal.

Krvoločen vrtinec maščevanja

Kot smo že poročali, se Srednjeafriška republika v medverski kaos med kristjani in muslimani pospešeno pogreza, odkar so marca lani strmoglavili nekdanjega predsednika Françoisa Bozizéja.

Zaradi »maščevanja« nad pripadniki in simpatizerji nekdanje pretežno muslimanske uporniške koalicije Seleka je nemalo žrtev med muslimanskimi civilisti, saj se nad njimi znašajo krščanske milice, zveste nekdanjemu predsedniku Françoisu Bozizéju. Bivši predsednik Michel Djotodia, ki ga je januarja letos nasledila Catherine Samba Panza, je nekdaj vodil Seleko in je z njo izvedel državni udar, takoj po tem, ko si je vzel prvi stol v državi, pa jo je razpustil. Nekateri nekdanji soborci so mu ostali zvesti, nemalo pa jih ni hotelo odložiti orožja, ampak so raje sejali zlo po državi.

Žrtve tako muslimanskih kot krščanskih skrajnežev, ki so se znašli v krvavem vrtincu maščevanja, pa so predvsem nedolžni civilisti.