Ai Weiwei ostal brez podjetja

Kitajske oblasti so sporočile, da umetnik ni pravočasno oddal potrebnih dokumentov za registracijo podjetja, zato ga ukinjajo.

Objavljeno
02. oktober 2012 19.22
CHINA-RIGHTS-CULTURE-ART-JUSTICE
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Peking - Podjetje znanega kitajskega umetnika in kritika oblasti Ai Weiweija Fake Cultural Development Ltd. bo kmalu zaprlo svoja vrata. Kitajske oblasti so namreč sporočile, da Weiweiju ni uspelo pravočasno vložiti zahteve in potrebnih dokumentov za vsakoletno registracijo. Kaj to pomeni za dolg državi - podjetju je bila namreč izrečena visoka kazen zaradi utaje davka - še ni znano. »Če je bilo podjetje ukinjeno in ne obstaja več, nanj pa je vezana kazen 15 milijonov juanov, kdo to plača,« se sprašuje eden od njegovih odvetnikov Liu Xiaoyuan.

Weiwei, ki je pred dnevi izgubil še zadnjo pritožbo na izrečeno kazen zaradi utaje davka, je povedal, da preostanek globe ne namerava plačati. Dodal je še, da podjetja znova ni mogel registrirati zato, ker so mu zasegli vso potrebno dokumentacijo. Na zaprtje podjetja se bo pritožil.

Še eden od njegovih odvetnikov Du Yanlin je povedal, da zaprtje podjetja ne bo vplivalo na nadaljnjo umetnikov kariero. Podjetje je bilo namreč namenjeno samo njegovim projektom v arhitekturi, a menda že od leta 2008 na tem področju ne ustvarja.

Kitajske oblasti so Weiweiju kazen zaradi domnevne utaje davkov naložile lani, nekaj dni za tem, ko so ga po treh mesecih izpustile iz pripora. Kitajskega oporečneža so aretirali na letališču. Kot smo že poročali, so oblasti šele pod pritiskom mednarodne skupnosti priznale, da so ga pridržali policisti, osumljen pa naj bi bil utaje davkov.

Ai Weiweija in druge kitajske aktiviste so oblasti prijele kmalu po spletnih pozivih k Jasminovi revoluciji, podobni tisti v arabskem svetu. Po besedah anonimnega vira so oblasti sumile, da za pozivi stoji Weiwei, a o temu niso imele nikakršnega dokaza.