Al Asad: Sirija se ne uklanja pritisku ZDA

Sirski predsednik je dejal, da bo Sirija svoje kemično orožje nadzoru mednarodne skupnosti predala zaradi ruske pobude.

Objavljeno
12. september 2013 15.46
Mideast Syria Putins Moment Analysis
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

19.15: Sirska vlada je pri Združenih narodih danes vložila dokumente, potrebne za pristop h Konvenciji o prepovedi razvoja, proizvodnje, kopičenja zalog in uporabe kemičnega orožja ter o njegovem uničenju. Prejem dokumentacije je potrdil tiskovni predstavnik ZN Farhan Haq, poročajo tuje tiskovne agencije.

17.11: Sirski predsednik Bašar al Asad je v pogovoru za rusko državno televizijo potrdil, da bo Sirija svoje kemično orožje predala nadzoru mednarodne skupnosti. Poudaril je, da je poteza rezultat ruske pobude, in ne ameriške grožnje z vojaško intervencijo, poroča britanska mreža BBC.

***

Moskva − Ruski predsednik Vladimir Putin vse odločneje posega v reševanje razmer v Siriji, ki jo že dve leti in pol pretresa krvavi konflikt, v katerem je po podatkih Združenih narodov življenje izgubilo več kot 110.000 ljudi, več kot šest milijonov pa jih je bilo pregnanih z domov.

Putin je tako v komentarju, objavljenem v ameriškem časniku The New York Times, posvaril, da bi enostransko ameriško vojaško posredovanje v Siriji lahko povzročilo pravi kaos, poroča tiskovna agencija AFP. Opozoril je, da bi morebitni napad povečal nasilje in sprožil nov val terorizma. »To bi lahko spodkopalo večstranska prizadevanja za rešitev iranskega jedrskega vprašanja in izraelsko-palestinskega konflikta ter še bolj destabiliziralo Bližnji vzhod in Severno Afriko,« je zapisal.

Ruski predsednik je pozdravil pripravljenost Washingtona na sodelovanje pri pobudi Moskve, a administracijo ameriškega predsednika Baracka Obame okrcal zaradi njenih predhodnih načrtov o intervenciji proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada. Putin je zapisal, da bi ta poteza brez odobritve varnostnega sveta ZN, kjer ima Moskva pravico veta, uničila kredibilnost organizacije, Združeni narodi pa bi nato doživeli enako usodo kot njihova predhodnica Liga narodov.

Putin je tudi ponovil svoje stališče, da so avgustovski napad s kemičnim orožjem, ki je spodbudil razprave o tuji vojaški intervenciji, najverjetneje izvedli uporniki in ne Asadove sile. »Nihče ne dvomi, da je bil v Siriji uporabljen strupen plin,« je zapisal Putin in dodal, da obstaja mnogo razlogov, zaradi katerih je prepričan, da orožja ni uporabila sirska vojska, ampak opozicijske sile, ki so hotele na ta način izsiliti intervencijo tujih zaveznic.

Kerry in Lavrov o Siriji v Ženevi

Razprave o prihodnosti Sirije sicer potekajo na več frontah. Poleg stališč, ki si jih ruski in ameriški predsednik izmenjujeta prek medijev, namreč potekajo tudi pogovori na diplomatski ravni.

Tako je svoja stališča na srečanju na ruski misiji v New Yorku predstavilo pet stalnih članic varnostnega sveta − Velika Britanija, Kitajska, Francija, Rusija in ZDA. Podrobnosti srečanja niso znane.

Poleg tega se bosta zaradi Sirije danes v Ženevi sestala ameriški zunanji minister John Kerry in njegov ruski kolega Sergej Lavrov. Pogovarjala se bosta o najnovejšem razvoju dogodkov, torej o ruskem predlogu predaje sirskega kemičnega orožja pod nadzor mednarodne skupnosti, na katerega je režim v Damasku že pristal.

Kerry se bo sicer v Ženevi sestal tudi s posebnim odposlancem Arabske lige za Sirijo Lakhdarjem Brahimijem.

Kommersant: Ruski načrt za Sirijo v štirih točkah

Ruski časnik Komersant je sicer že objavil podrobnosti načrta za vzpostavitev mednarodnega nadzora nad kemičnim orožjem sirskega režima, o katerem bosta danes govorila Lavrov in Kerry. Kot piše, načrt predvideva štiri korake, in sicer se bo Damask najprej pridružil Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPCW), zatem bo razkril lokacije svojega orožja, nato bo inšpektorjem OPCW omogočil, da jih obiščejo, na koncu pa bo orožje uničil.

Na ruski predlog se je znova odzvala sirska opozicija, ki ga je označila za zavlačevalno taktiko, ki bo še bolj poglobila kaos v državi. Poveljnik svobodne sirske vojske Selim Idris je v posnetku, objavljenem na YouTubu dejal, da uporniki kategorično zavračajo ruski načrt. Dejal je, da se svetovne velesile ne bi smele zadovoljiti z odstranitvijo krmilnega orožja, orodja zločina, ampak bi morale avtorju zločine soditi pred Mednarodnim kazenskim sodiščem.