Al Džazira Balkan začne oddajati jutri

Gre za prvi program, ki ga bo arabska televizijska mreža predvajala v jeziku, ki ni angleščina ali arabščina.

Objavljeno
10. november 2011 15.04
Posodobljeno
10. november 2011 15.04
Al Džazira buri duhove
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Zagreb - Kot je napovedala Al Džazira Balkan s sedežem v Sarajevu, bodo v začetku predvajali šest ur informativnega programa v lastni produkciji in lokalnih jezikih za območje BiH, Črne gore, Hrvaške, Makedonije in Srbije. Poleg novic, pogovorov, komentarjev in analiz bodo ponujali tudi kakovostne dokumentarne filme.

Priprave za začetek oddajanja so potekale pol leta, v uredništvu pa je med okoli sto novinarji veliko znanih televizijskih obrazov iz omenjenih držav. Direktor programa bo dolgoletni urednik na hrvaški televiziji Goran Milić, ki je med več desetletno kariero nabiral medijske izkušnje v Beogradu in Sarajevu ter kot dopisnik iz ZDA. Vsi novinarji bodo poročali v svojih jezikih.

Geslo novega globalnega medija na območju jugovzhodne Evrope bo Iz vsakega kota in z vsake strani, so še sporočili iz Sarajeva. Poudarili so, da bodo odpirali nove teme in ponujali zgodbe, kot jih še ni bilo, ter da bo njihov program pomenil začetek novega poglavja v poročanju medijev v regiji, poroča STA.

Osrednje uredništvo bo v Sarajevu, regionalni centri bodo v Zagrebu, Beogradu in Skopju, dopisništva pa v Banja Luku, Mostarju, Podgorici in Prištini. Sicer pa napovedujejo vključitev celotne dopisniške mreže Al Džazire, ki ima več kot 70 dopisništev v Aziji, Evropi in Severni Ameriki.