Al Kaida bodri islamiste v Somaliji

Al Zavahiri, eden vodilnih mož Al Kaide, je islamiste v Somaliji pozval k nadaljnjemu boju. V Keniji pa se je medtem začel sestanek mednarodne kontaktne skupine za Somalijo.

Objavljeno
05. januar 2007 13.17
Drugi mož teroristične mreže Al Kaida, Ajman al Zavahiri
Kairo/New York/Nairobi - Drugi človek teroristične mreže Al Kaida Ajman al Zavahiri je islamiste v Somaliji danes pozval, naj v boju proti "zavojevalcem in križarjem" ostanejo trdni in vztrajni.

"Nagovarjam vas danes, ko križarske zavojevalske sile iz Etiopije teptajo zemljo ljubljene muslimanske Somalije," zvočni posnetek, objavljen danes na spletu, začenja al Zavahiri. "Muslimanski narod v Somaliji pozivam, naj vztraja na novem bojišču, ki je eno od križarskih bojišč, ki jih proti islamu in muslimanom odpirajo Amerika in njeni zavezniki in Združeni narodi," še pravi.

Generalni sekretar Ban Ki Mun je medtem somalijsko vlado v četrtek pozval, naj si prizadeva za dialog z drugimi somalijskimi skupinami, somalijske sosede pa, naj spoštujejo suverenost te države.

Generalni sekretar poleg tega pozdravlja napoved Etiopije, da čim prej umakne svoje vojake iz sosednje Somalije. Ti somalijskim vladnim silam pomagajo v boju proti pripadnikom Zveze islamskih sodišč (UIC). Etiopski premier Meles Zenawi je sicer v sredo dejal, da bo mogoče etiopsko vojsko, ki je pred več kot dvema tednoma priskočila na pomoč somalijskim vladnim silam, iz te države verjetno umakniti že v dveh tednih.

Mednarodna kontaktna skupina zaseda v Keniji

Mednarodna kontaktna skupina za Somalijo pa je danes v kenijskem Nairobiju začela sestanek, namenjen iskanju načinov za obnovo miru in stabilnosti v tej državi. Ključna vprašanja, o katerih bodo razpravljali, so vladanje, varnost ter financiranje in nameščanje mirovnih sil v državi, kjer je vladnim silam ob pomoči etiopskih vojakov po silovitih bojih uspelo prevzeti nadzor nad območji, ki so bila pred tem pod kontrolo vplivne UIC.

Kot je povedal somalijski zunanji minister Ismail Mahmud Hureh, namerava njegova vlada afriške države zaprositi, da v državo pošljejo svoje sile, saj obstaja nevarnostjo vakuuma, ki bi lahko nastal po umiku etiopskih sil. Uganda je namestitev svojih vojakov že obljubila, potencialne kandidatke pa so še Ruanda, Tanzanija, Južnoafriška republika in Nigerija.