Al Maliki: Irak ne bo bojno polje za ZDA in Iran

Iraški premier al Maliki nasprotuje temu, da bi Irak postal bojno polje za ZDA in Iran. Inšpektor za obnovo Iraka pa ugotavlja, da se je v Iraku izgubilo več deset milijonov dolarjev.

Objavljeno
01. februar 2007 10.30
Iraški premier Nuri al Maliki
Bagdad/Washington, 01. februarja (STA) - Iraški premier Nuri al Maliki je v sredo opozoril, da ne bo dovolil, da bi Irak postal bojno polje za ZDA in Iran. "Irancem in Američanom smo povedali, da vemo, da imajo drug z drugim težave, a jih rotimo, naj svoje probleme rešijo izven Iraka," je dejal al Maliki. Ameriški predsednik George Bush pa medtem ni hotel potrditi, da zaupa al Malikiju in dodal, da želi, da bi iraška vlada storila več za zatrtje nasilja v Iraku.

Kot je še izpostavil iraški premier, ne bodo sprejeli, da bi Iran uporabil Irak za napad na ameriške sile. Ob tem pa je dodal, da ne želijo, da bi ameriške sile uporabile Irak kot območje napada na Iran ali Sirijo.

"Kar je pomembno, je, ali bo uspešen. Zaupanje pa si pridobiš s tem, da narediš to, kar si dejal, da boš," pa je v sredo za ameriško televizijo Fox v zvezi z iraškim premierom izjavil Bush. Kot je nadaljeval Bush, mu je al Maliki določene stvari osebno obljubil. "Ko bo obljube izpolnil, si bo pridobil ne samo moje zaupanje, temveč zaupanje vseh Američanov, še pomembneje pa Iračanov," je izpostavil predsednik ZDA.


Poročilo: Ameriški denar za iraško obnovo izginja

Zadnje poročilo posebnega generalnega inšpektorja za obnovo Iraka Stuarta Bowena ugotavlja, da se je v Iraku izgubilo več deset milijonov dolarjev denarja davkoplačevalcev, poleg milijonov dolarjev, za katere se ve ali sumi, kdo naj bi jih izmaknil. Poročilo inšpektorja, ki so ga republikanci lani skušali odpraviti, je le zadnja v vrsti slabih novic za administracijo predsednika Georgea Busha glede iraške politike, ki nezadržno izgublja podporo tudi med republikanskimi kongresniki.

Velika korupcija

Bowen v svojem poročilu ugotavlja, da je eden največjih problemov v Iraku, velika korupcija. Njegov urad je zadnje tri mesece sprožil 27 novih kazenskih preiskav, skupaj pa jih vodi 78. Med drugim so odkrili, da je ameriško podjetje DynCorp dobilo za ureditev vadbišča za iraške policiste blizu Bagdada 44 milijonov dolarjev, pri čemer so štiri milijone uporabili za gradnjo olimpijskega bazena in 20 razkošnih stanovanjskih prikolic.

Poročilo pravi, da ni nikjer mogoče najti oklepnih vozil, neprebojnih jopičev in komunikacijske opreme, za katero je bilo namenjeno skupaj 36,4 milijona dolarjev. Obnova poteka počasi zaradi pomanjkanja varnosti, saj gre velik del sredstev, ki bi bil porabljen na primer za zagotavljanje elektrike ali vode, za varnost. Američani so za obnovo predvideli 21 milijard dolarjev, od katerih so doslej porabili 80 odstotkov denarja.

Zavozili obnovo pravosodnega sitema in policije

V senatnem odboru za pravosodje sta člana Iraške študijske skupine, nekdanji kongresnik Lee Hamilton in nekdanji pravosodni minister Edwin Meese, menila, da je administracija zavozila obnovo pravosodnega sistema in usposabljanje policije. Menda zato, ker so to nalogo najprej zaupali State Departmentu in zasebnim pogodbenikom, ki niso imeli ne strokovnosti in ne dovolj osebja. Leta 2004 je nalogo prevzel Pentagon, za katerega velja enako. Zaradi tega Irak danes nima usposobljene policije in pravosodnega sistema brez korupcije.

Pozivi k povečanju diplomatskih prizadevanj

V senatu so se medtem nadaljevala zaslišanja in pogajanja o iraški politiki administracije. V odboru za mednarodne odnose sta nekdanja državna sekretarja Henry Kissinger in Madeleine Albright pozivala k povečanju diplomatskih prizadevanj ter priporočila pogajanja tudi s Sirijo in Iranom. Kissinger je predlagal, da bi bilo pametno razmisliti o večji avtonomiji znotraj Iraka za posamezne skupine, ki se ne marajo med sabo, predvsem pa bi bilo potrebno razviti celovito strategijo za območje okrog Iraka. Po mnenju Albrightove na ZDA tam gledajo kot na kolonialno silo in krepko dvomijo v njene motive.

Vodilna senatorja v odboru za oborožene sile pa sta dosegla soglasje o predlogu resolucije za izraz nasprotovanja Bushevi strategiji, da bi v Irak poslali dodatnih 21.500 vojakov. Republikanec John Warner in Carl Levin sta združila svoja dva predloga in prišla do skupnega, v katerem Busheva strategija ni več v nasprotju z nacionalnim interesom ZDA in v katerem obljubljajo zaščito finančnih sredstev za vojake v Iraku.

Po senatu in predstavniškem domu sicer še naprej kroži vrsta predlogov resolucij, razprave o njih pa se bodo začele prihodnji teden.