Al Maliki: Usmrtitev je notranja zadeva Iraka

Iraški premier Nuri al Maliki je zavrnil mednarodne kritike na račun hitre usmrtitve nekdanjega iraškega predsednika Sadama Huseina.

Objavljeno
06. januar 2007 15.20
Iraški premier Nuri al Maliki
Bagdad - Iraški premier Nuri al Maliki je danes zavrnil mednarodne kritike na račun hitre usmrtitve nekdanjega iraškega predsednika Sadama Huseina, rekoč, da je bila "usmrtitev diktatorja notranja zadeva, ki zadeva le iraški narod". V govoru ob 86. obletnici iraške vojske je al Maliki poudaril, da usmrtitev Huseina ni bila politično dejanje.

Države, ki so si dovolile kritizirati Irak, zaradi izvršitve smrtne obsodbe nad Huseinom, je al Maliki posvaril, češ, da bo njegova država resno premislila svoje odnose z njimi.

"Odločitev za usmrtitev despota ni bila politična odločitev, kot namigujejo sovražniki iraškega naroda," je dejal iraški premier v svojem prvem odzivu na smrt Huseina 30. decembra. "Kazen je bila izvršena po pravičnem sojenju, kakršnega si diktator ni zaslužil, saj so bili zločini, ki jih je zagrešil do naroda, države in njenih institucij, sramotni," je poudaril al Maliki.

Obenem je povedal, da iraške oblasti ne bodo pomišljale izvrševati odločitev sodišč nad drugimi predstavniki nekdanjega režima. Proti tistim, ki "so zlorabljali iraški narod in katerih roke so umazane s krvjo nedolžnih," bodo še naprej izvrševali zakon, je obljubil.

Po usmrtitvi Huseina, ki so ga obesili minulo soboto, iraške oblasti v kratkem načrtujejo še usmrtitev dveh Huseinovih soobsojencev, vodje obveščevalne službe med pokolom šiitov v vasi Dudžail leta 1982, Barzana al Tikritija, in nekdanjega vodje iraškega revolucionarnega sodišča Avada Ahmeda al Bandarja. Oba Huseinova sodelavca naj bi po prvotnih načrtih usmrtili v četrtek, a so izvršitev kazni preložili. Po nekaterih poročilih naj bi bila obtoženca usmrčena v nedeljo.

Nov iraški varnostni načrt je pripravljen

Iraški premier je povedal, da je pripravljen nov iraški varnostni načrt. "Računamo na naše varnostne sile, da ga bodo uresničile ob pomoči mednarodnih sil," je dejal al Maliki.

Obenem je obžaloval, da bo izvajanje varnostnega načrta pomenilo neke vrste "nadlegovanje vseh prebivalcev ljubljenega Bagdada", vendar je izrazil prepričanje, da ti razumejo brutalnost napadov, ki jih želijo z akcijo preprečiti.

Iraške sile naj bi ta konec tedna v prestolnici začele akcije proti nasilnežem, dela pa se bodo lotile sistematično, četrt za četrtjo, so povedali premierovi svetovalci.

Kaznovan bo vsak, ki se bo poskušal zaradi svoje etnične ali politične pripadnosti izneveriti ukazom, je še obljubil iraški premier. "Vsem političnim strankam in organizacijam prepovedujem, da bi v varnostnih silah izvajali kakršnekoli strankarske aktivnosti," je dejal.

Al Maliki je že junija 2006 razglasil pričetek varnostne operacije "Skupaj naprej", ki naj bi v Bagdad prinesla mir. Dva meseca kasneje je iraškim silam na pomoč priskočila ameriška vojska, ki je v prestolnico poslala dodatnih 3700 vojakov, da bi pomagali zajeziti nasilje. Soočene z neuspehom zdaj iraške oblasti poskušajo znova.