Al Šabab iz Somalije odslovil britansko dobrodelno organizacijo

Organizacija Islamic Relief se mora umakniti z območij Somalije, ki jih nadzira islamistična milica.

Objavljeno
08. oktober 2012 14.32
Posodobljeno
08. oktober 2012 14.45
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Mogadiš - Islamistična milica Al Šabab, ki nadzoruje predvsem ruralna območja južne in centralne Somalije, je britanski dobrodelni organizaciji Islamic Relief sporočila, naj zapusti Somalijo.

Britanska organizacija, ki je v Somaliji delovala vse od leta 1996, je bila ena redkih tovrstnih organizacij, ki je še imela dovoljenje delovati na območjih, ki jih nadzoruje milica Al Šabab.

Po pisanju Al Džazire se mora Islamic Relief z območij Al Šababa umakniti, ker se menda tudi po nekajkratnih opozorilih ni držala navodil, hkrati pa je drugim humanitarnim organizacijam, tudi Svetovnemu programu za hrano, omogočala njihovo delovanje, čeprav jih je milica iz Somalije odslovila.

Somalijo, ki po državljanski vojni ostaja razdejana, humanitarni delavci po pisanju katarskega medija ocenujejo kot najbolj nevarno državo za delovanje dobrodelnih organizacij, hkrati pa, kot poudarjajo, gre za državo, ki takšne ljudi in organizacije najbolj potrebuje.

Čeprav je milica Al Šabab v zadnjem času izgubila nadzor nad številnimi območji Somalije, ki so ga zasedle sile somalske vojske in enot Afriške unije, še vedno nadzira ruralna območja južnega in centralnega dela države.

Lani je milica s svojega območja odslovila številne dobrodelne organizacije in več agencij Združenih narodov, med drugim tudi Svetovni program za hrano (WFP).