Al Zavahiri grozi ameriški vojski

Drugi mož teroristične mreže Al Kaida Zavahiri se posmehuje načrtom ameriškega predsednika Georgea Busha, da v Irak pošlje dodatnih 21.500 vojakov.

Objavljeno
23. januar 2007 11.39
Drugi mož teroristične mreže Al Kaida, Ajman al Zavahiri
Bagdad – Drugi mož teroristične mreže Al Kaida Ajman al Zavahiri se je v ponedeljek zvečer ponovno oglasil preko internetnega video posnetka in se posmehoval načrtom ameriškega predsednika Georgea Busha, da v Irak pošlje dodatnih 21.500 vojakov. Kot je dejal, lahko Bush v Irak pošlje vso svojo vojsko, da jo bodo uničili.

"V svojem zadnjem govoru je Bush napovedal, da bo v Irak poslal 20.000 vojakov. Sprašujem ga, čemu samo 20.000 vojakov? Zakaj ne 50.000 ali 100.000?" je dejal al Zavahiri. "Ali ne veste, da psi v Iraku komaj čakajo, da bodo prebavili trupla vaših vojakov?" je še nadaljeval. Zatem je še pozval Busha, naj v Irak pošlje "vso svojo vojsko, da jo bodo mudžahidi uničili in s tem svet odrešili (ameriške) zlobe".

Namestnik Osame bin Ladna je še obtožil ZDA, da stojijo tudi za etiopskim posredovanjem v Somaliji. Pri tem je napovedal, da bodo islamske sile "zlomile hrbtenico" Etiopijcem, ki jih v Somaliji čaka "prava katastrofa". Etiopijce je tudi opozoril, da Američani, ki jih "pošiljajo v Somalijo namesto njih, ne bodo za njimi potočili niti solze".

Sicer se je al Zavahiri Bushu posmehoval tudi glede politike v Afganistanu. "Al Kaida in talibani, ki jih vodi emir vernikov, mula Mohamed Omar, so Američanom preprečili, da bi dobili zatočišče v Afganistanu," je dejal. Ob tem je še dodal, da je "dolžnost vsakega muslimana, da nosi orožje in služi tistim, ki nosijo orožje."

Proti Bushevi iraški politiki tudi vse več republikancev

Dan pred vsakoletnim govorom o položaju v državi ameriškega predsednika Busha je nasprotovanje njegovi novi strategiji za Irak izrazilo še nekaj republikanskih senatorjev, ki sicer pripravljajo malce blažjo, neobvezujočo resolucijo proti povečanju števila ameriških vojakov v Iraku, kot pa so jo napovedali demokrati. Republikanci v predstavniškem domu medtem pripravljajo predlog zakona za redni nadzor nad izvajanjem nove strategije za Irak, predvsem kar se tiče Iračanov samih.

Demokratom v senatu sta se doslej v podpori neobvezujoči resoluciji, ki nasprotuje Bushevi novi strategiji, pridružila republikanca Chuck Hagel iz Nebraske in Olympia Snowe iz zvezne države Maine. Republikanci John Warner iz Virginije, Susan Collins iz Mainea ter Norm Coleman iz Minnesote pa so medtem skupaj z demokratom iz Nebraske Benom Nelsonom pripravili prav tako neobvezujočo resolucijo z malce blažje izraženim nestrinjanjem z Bushevo strategijo.

Susan Collins je v ponedeljek povedala, da so doslej imeli že več tovrstnih okrepitev ameriških sil v Iraku, ki pa niso prinesle otipljivih rezultatov. Demokratski resoluciji v senatu in predstavniškem domu sicer odkrito pravita, da Busheva strategija ni v nacionalnem interesu ZDA. O resolucijah se bo glasovalo v dneh po Bushevem torkovem govoru o položaju v državi.