Albance zanimajo Srbi v kazenskih postopkih

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu je pozval vse politične stranke, naj svoje volivce prosijo, da ne bodo povzročali incidentov na novembrskih lokalnih volitvah. Prištinski mediji poročajo, da kosovska vlada ni zadovoljna z dosedanjim delom Eulexa.

Objavljeno
12. september 2009 11.35
Vili Einspieler
Vili Einspieler
Beograd - Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu je pozval vse politične stranke, naj svoje volivce prosijo, da ne bodo povzročali incidentov na novembrskih lokalnih volitvah. Prištinski mediji poročajo, da kosovska vlada in pravosodje nista zadovoljna z dosedanjim delom Eulexa v sodnih procesih na Kosovu, najbolj pa jih moti, ker ni znano, katere narodnosti so stranke v postopkih. Srbi v Bsrđanih protestirajo, ker Albanci obnavljajo hiše brez njihovega soglasja, predstavnik EU za Kosovo Pieter Feith pa je obsodil vandalizem, ki je bil usmerjem proti Eulexu. Samostan v Gračanici je brez elektrike, matere pogrešanih iz okolice Đakovice pa že več kot deset dni gladovno stavkajo pred Inštitutom za sodno medicino v Prištini.

 

Fatmir Sejdiu je opozoril, da bi lahko incidenti ogrozili prve volitve, ki jih organizirajo institucije neodvisne in suverene države. Poskušale jih bodo izpeljati skladno z najvišjimi demokratičnimi standardi, volitve pa so zelo pomembne, je poudaril Sejdiu, tudi za mednarodni ugled Kosova. Kosovski državni vrh je še vedno proti podpisu protokola o policijskem sodelovanju med srbskim notranjim ministrstvom in Eulexom, prištinski časnik Kosova sot pa ugotavlja, da je Priština pod pritiskom mednarodne skupnosti, naj sodeluje pri iskanju modela, ki bo sprejemljiv za Kosovo.

 

Po navedbah časnika Koha Ditore je Eulex zadovoljen z opravljenim delom v prvih devetih mesecih, čeprav v njegovem poročilu ni podatkov o tem, koliko sodnih postopkov je končal in v koliko postopkih je kot stranke obravnaval Srbe ter v katerih primerih je sodelovalo srbsko sodno osebje. Po podatkih časnika je Eulex opravil 491 sodnih procesov, njegov vir iz Eulexa pa še navaja, da je bilo v postopkih le malo Srbov. Eulex je pojasnil, da je njegova naloga podpirati profesionalno in multietnično pravosodje, tako da kazenskih zadev ne razvršča na podlagi etnične pripadnosti. Kosovska ministrica za pravosodje Nekibe Kelmendi meni, da je Eulex učinkovit v skladu s pričakovanji, in dodaja, da ne vedo veliko o njegovem delu na pravosodnem področju.

 

V Brđanih je nekaj sto Srbov zahtevalo pomoč srbske vlade, ker Albanci v tem etnično mešanem naselju obnavljajo hiše brez soglasja srbske skupnosti. Na protestu, imenovanem Zakaj molčiš Srbija, so še opozorili na dvojna merila, ker Srbi nimajo enakih možnosti za obnovo svojih domov. Njihov predstavnik Siniša Lazić je poudaril, da si Albanci in njihovi mentorji prizadevajo, da bi okupirali Kosovsko Mitrovico in Brđane, da bi prestrašili Srbe in jih tako prisilili v izselitev ter etnično očistili sever Kosova.

 

Ker je samostan v Gračanici še vedno brez elektrike, je episkop raško-prizrenski Artemije poudaril za Politiko, da mora Srbija uradno povedati, ali naj v samostanu, kot so to storili v patriarhiji v Peći, podpišejo pogodbo s Kosovsko elektroenergetsko korporacijo ali ne. Kot je opozoril, gre za srbske državljane in za srbsko lastnino. Artemije je pojasnil, da pogodbe ne želijo podpisati, nastali problem pa rešujejo s svečami in kadilom.

 

Iz sobotne tiskane izdaje Dela