Albanija želi posmrtne ostanke matere Terezije

Albanske oblasti si na svojem ozemlju želijo posmrtnih ostankov dveh velikih albanskih osebnosti - Nobelove nagrajenke za mir matere Terzije, ki je pokopana v Indiji in kralja Ahmeta Zoga, čigar grob je v Franciji.

Objavljeno
12. oktober 2009 14.14
Mati Terezija
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Tirana - Albanija si želi, da bi posmrtne ostanke Nobelove nagrajenke za mir, matere Tereze in edinega kralja Ahmeta Zoga vrnili v domovino. Mati Tereza je pokopana v Indiji, medtem ko kraljevi posmrtni ostanki ležijo v Franciji.

Vlada premiera Salija Berishe je že zaprosila Indijo, da bi posmrtne ostanke svetovno znane redovnice in dobitnice Nobelove nagrade za mir prepeljali v njeno domovino avgusta prihodnje leto, ko bodo obeležili 100. obletnico rojstva matere Tereze. Po besedah Berishe so se z indijsko vlado že začeli pogajati, pogovore pa bodo letos še okrepili.

 

Mati Tereza se je rodila 26. avgusta 1910 v Skopju v albanski družini kot Agnes Gonxha Bojaxhiu in svoje življenje posvetila skrbi za uboge na ulicah indijske Kalkute. V ta namen je ustanovila tudi nov red misijonark ljubezni, ki so delovale po vsem svetu.

 

Kot sestra Tereza je leta 1931 prišla v Kalkuto. Ustanavljala je šole za otroke z ulic in ambulante za najrevnejše. Leta 1979 je mati Tereza prejela Nobelovo nagrado za mir. Leta 1980 je obiskala tudi Slovenijo. Mater Terezo, ki je umrla septembra 1997, je papež Janez Pavel II. leta 2003 razglasil za blaženo, v Albaniji pa so po njej poimenovali letališče v Tirani.

 

Ahmet Zog je bil prvi in edini kralj te majhne balkanske države po njeni neodvisnosti. V Albaniji je vladal med letoma 1928 in 1939, ko je po okupaciji fašistične Italije zbežal. Umrl je leta 1961 v Franciji, pokopan pa je na pokopališču Thiais v bližini Pariza.