Aleksej Navalni: Disident, ki se je z vlakom vrnil domov

Kandidatu za župana Moskve Alekseju Navalnemu javnomnenjske raziskave napovedujejo osemodstotno podporo.

Objavljeno
23. julij 2013 22.11
RUSSIA-NAVALNY/
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva
Moskva – Prvi ruski opozicijski­ voditelj Aleksej Navalni je bil prejšnji teden na sodišču v Kirovu zaradi poneverbe obsojen na petletno zaporno kazen, že naslednji dan pa presenetljivo izpuščen iz zapora. S tem so mu odprli pot do kandidature na predčasnih volitvah za župana Moskve, ki bodo 8. septembra.

Karizmatični ljubljenec ruskega »kreativnega razreda« se je iz Kirova nemudoma vrnil v Moskvo. Prišel je z vlakom, kot so se iz izgnanstva vračali domov njegovi predhodniki – revolucionar Vladimir Lenin in disident Aleksander Solženicin. Na železniški postaji ga je pričakala množica privržencev, ki jih je nagovoril s stisnjeno pestjo, dvignjeno v zrak: »Borimo se za politično oblast v državi!« Zbrani so mu vrnili z vzklikom: »Oblast smo mi!« Zahvalil se jim je za podporo, ki so mu jo dan prej izkazali na množičnih demonstracijah v središču Moskve, med katerimi so poslopje dume popisali z grafiti »Putin je gej« in »Putin je tat«, zaradi česar nekaterim grozi zaporna kazen. »Brez vas me ne bi bilo tukaj,« je izrekel tezo, da so ga izpustili zaradi ljudskega pritiska.

Nasprotno so poznavalci prepričani, da je njegova prostost dokaz razkola znotraj vladajoče elite, zaradi katerega oblast pravzaprav ne ve prav dobro, kaj storiti z glavnim nasprotnikom. Za njegovo izpustitev naj bi se zavzemal predvsem vršilec dolžnosti župana Moskve Sergej Sobjanin, ki si želi z njegovo pomočjo legitimizirati županske volitve, na katerih se mu obeta kar 78-odstotna podpora. »Nihče ne more stoodstotno trditi, kaj se bo zgodilo. Sam menim, da Navalni s pritožbo na obsodbo ne bo uspel, zelo mogoče pa je, da mu bodo zmanjšali kazen,« ocenjuje politični analitik Stanislav Belkovski.

Udeležba Navalnega na županskih volitvah – poleg Sobjanina se bodo pomerili še kandidat Komunistične partije Ivan Melnikov, predstavnik Pravične Rusije Nikolaj Levičev, kandidat nacionalistične Liberalnodemokratske stranke Mihail Degtjarjov in predsednik Liberalnodemokratske stranke Jabolko Sergej Mitrohin – napoveduje vstop opozicijskega politika v visoko politiko.

»Vstopnica v visoko politiko«

»Če bo Navalni na volitvah prejel od 7 do 10 odstotkov glasov, bo to pomenilo poraz, če pa bo njegov rezultat med 15 in 20 odstotki, bo to velik uspeh in vstopnica v visoko politiko,« ocenjuje politolog Pavel Svjatenkov. Pri neodvisnem centru Levada so mu ta mesec namerili osemodstotno podporo, kar je sicer malo, vendar precej več kot junija, ko ga je podpiralo komaj tri odstotke Moskovčanov. Podpredsednik Centra za politične tehnologije Aleksej Makarkin mu napoveduje rast podpore in drugo mesto na volitvah.

Na račun Navalnega so se pojavile obtožbe, da je s Kremljem sklenil premirje in da je njegovo prostost odredil kar predsednik Vladimir Putin, ki mu je nekoč zagrozil, da ga bo poslal v zapor, če bo na volitvah leta 2018 izvoljen za predsednika. »Najmanj neumno je govoriti, da je predsednik dal ukaz za izpustitev Navalnega. Kdor tako govori, nima pojma o našem pravosodnem sistemu,« je zanikal špekulacije Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov. Prikimava mu vplivna sociologinja Olga Krištanovska, ki pravi, da gre nasprotujoče si odločitve v zvezi z Navalnim pripisati sodniku, »ki ni navajen sprejemati samostojnih odločitev, zato ugiba, kaj drugi hočejo od njega«. Po njenem je Putin odločen, da se ne bo več vmešaval v pravosodni sistem, saj ta sicer nikoli ne bo imel ustreznega spoštovanja.

Medtem so poslanci opozicijske Pravične Rusije pripravili amandmaje k zakonu o amnestiji za storilce gospodarskega kriminala, s katerimi bi omogočili prostost tudi Navalnemu. Zakon o gospodarski amnestiji je začel veljati v začetku julija in bo svobodo omogočil od 6000 do 8000 zapornikom, ki so prvič obsojeni zaradi gospodarskega kriminala in so privolili, da bodo povrnili materialno škodo.