Aleksij II pozval k miru na Bližnjem vzhodu

Patriarh ruske pravoslavne cerkve Aleksij II. je na predvečer pravoslavnega božiča z zadovoljstvom pozdravil vernike te cerkve in pozval k miru na Bližnjem vzhodu.

Objavljeno
06. januar 2007 21.11
Verniki v Rusiji proslavljajo pravoslavni božič
Moskva - Patriarh ruske pravoslavne cerkve Aleksij II. je na predvečer pravoslavnega božiča izrazil zadovoljstvo nad vse večjim številom vernikov te cerkve in pozval k miru na Bližnjem vzhodu. Vse več ljudi se vrača k veri svoje domovine, v cerkvah bogoslužje opravljajo ljudje vseh starosti, na milijone posameznikov pa bere duhovna besedila in se udeležuje verskih aktivnosti.

Ruska pravoslavna cerkev tako kot nekatere druge pravoslavne cerkve, med njimi srbska, praznujejo božič 7. januarja. Cerkveni prazniki se namreč še vedno odvijajo po julijanskem koledarju in ne po gregorijanskem, ki ga je prevzel ostali del sveta.

Cerkev v Rusiji vse od padca uradno ateistične Sovjetske zveze doživlja pravi razcvet. Danes naj bi denimo štela več kot 27.000 duhovnikov in 700 samostanov na območju nekdanje države.
Ruski pravoslavci so v sovjetskih časih sicer opravljali bogoslužje, a le pod izredno strogimi omejitvami. Poleg tega je veliko vernikov menilo, da je pravoslavna cerkev s sedežem v Moskvi le podaljšana roka Kremlja, zato so ustanovili svojo lastno rusko pravoslavno cerkev zunaj Rusije. Toda ločini sta se pobotali leta 2006, maja letos pa naj bi podpisali uradni dogovor o ponovni združitvi.

Vezi med verniki se obnavljajo

Aleksij II. je to odločitev pozdravil in jo pospremil z besedami, da se "enotnost in vezi, ki so bile prelomljene zaradi tragičnih dogodkov pred 80 leti, danes znova obnavljajo, v tem pa se kaže prijaznost boga".

Patriarh je ob tem izrazil tudi globoko skrb zaradi napetosti na Bližnjem vzhodu. "Tragični dogodki v Sveti deželi so povzročili veliko bolečine v srcih vseh vernikov. Tam, kjer so angeli pred 2000 leti razglasili 'slavo bogu in mir na Zemlji', se danes preliva kri nedolžnih ljudi," je bil slikovit Aleksij II.

Ob tem je spomnil tudi na srbsko pravoslavno cerkev, pri čemer je srbske vernike pozval, naj premostijo "nesmiselne" notranje razprtije, Srbe na Kosovu pa, naj ostanejo trdni v času napetosti.
Večerna maša pred božičem bo potekala v Novem Jeruzalemu, samostanu iz 17. stoletja okoli 20 kilometrov zunaj Moskve, udeležil pa naj bi se je tudi ruski predsednik Vladimir Putin.