Tangice v irskem parlamentu z resnim opozorilom

Irsko javnost je razjezila zaključna beseda odvetnice obtoženega posilstva, ki je izpostavila, kako je bila žrtev oblečena oziroma kakšne spodnjice je nosila.

Objavljeno
14. november 2018 14.30
Posodobljeno
15. november 2018 10.19
V znak protesta irske ženske na družbenih omrežjih objavljajo fotografije spodnjic. FOTO: Shutterstock
S. S.
S. S.
Na Irskem protestirajo, ker je bil 27-letnik oproščen posilstva 17-letnega dekleta. Na sojenju je namreč odvetnica obtoženega poroti dejala: »Pogledati morate, kako je bila oblečena. Nosila je čipkaste tangice«.



Besede so močno razjezile javnost, posledično je poslanka Ruth Coppinger v torek iz rokava v parlamentu potegnila čipkaste spodnjice in opozorila na sporno prakso obtoževanja žrtev.





»Morda je sramotno tangice pokazati tu. Kako pa mislite, da se počuti žrtev, ko njene spodnjice kažejo na sodišču?,« je po poročanju BBC vprašala poslanka.

O primeru posilstva so irski mediji poročali 6. novembra. Obtoženi je na sojenju trdil, da je bil spolni odnos sporazumen. Javnost je po navedbah BBC razburila zaključna beseda odvetnice Elizabeth O'Connell. Irski Examiner je navedel, da je odvetnica izrekla: »Ali dokazi izpodbijajo možnost, da jo je moj varovanec privlačil in da je bila pripravljena na srečanje in odnos? Pogledati morate, kako je bila oblečena. Nosila je čipkaste tangice.«

Takoj po objavi je vodja dublinskega kriznega centra za žrtve posilstev obsodila te besede. V odločitev sodišča ni podvomila, a je pozvala k reformi sistema.

Plaz pa se je seveda vsul na družbenih omrežjih, kjer so komentar odvetnice označili za povsem neprimeren. Pod oznako »to ni privolitev« (#ThisIsNotConsent) so številne na družbenih omrežjih začele objavljati fotografije spodnjic.