Alžirija: Opozicija vztraja, režim miri

Izredne razmere, ki so v veljavi že 19 let, bodo v nekaj dneh odpravljene, je sporočil alžirski zunanji minister Murad Medelsi. Da Alžirija ni Tunizija ali Egipt, poudarja oblast v severnoafriški državi čedalje glasneje in hkrati uvaja spremembe.

Objavljeno
14. februar 2011 19.44
J. Ko., zunanja politika
J. Ko., zunanja politika
Alžir - Trideset tisoč policistov, ki so v soboto na ulicah Alžira pričakali komaj nekaj tisoč demonstrantov, je odjeknilo kot dokaz izvršne (pre)moči; upor, ki ga je pripravilo Narodno združenje za spremembe in demokracijo (CNCD), sestavljeno iz najrazličnejših opozicijskih skupin, režim za zdaj obvladuje. Protestniki, slabše organizirani in številčno šibkejši, vidijo svoj cilj v izboljšanju socialnih razmer v okviru demokratičnih reform. Kljub visoki stopnji brezposelnosti in naraščanju cen hrane je nastanek širšega političnega gibanja po mnenju analitikov malo verjeten. Da bodo izredne razmere v državi vendarle odpravljene, je predsednik Abdelaziz Buteflika zagotovil že v začetku meseca. »V prihodnjih dneh bomo o tem govorili, kakor da je stvar preteklosti,« je njegovo sporočilo v intervjuju za francoski radio Europe 1 ponovil zunanji minister in napovedal »vrnitev v pravno državo«. Svoboda izražanja, ki je bila v izrednih razmerah okrnjena, bo v okviru zakonskih omejitev po Medelsijevih besedah znova uveljavljena. Kar zadeva nevarnost naraščanja nezadovoljstva med prebivalstvom, vlada vsaj uradno še ne misli ukrepati. To ji omogoča dejstvo, da ji denarja za površinske popravke ne manjka; nafta in zemeljski plin sta po poročanju tiskovnih agencij še vedno eden glavnih virov prihodka državne blagajne. Opozicija na čelu s CNCD ji s presežkom ambicij in primanjkljajem razočaranih Alžircev, ki so se pripravljeni odpraviti na ulice, ob vsem tem le stežka konkurira.

Odločitev o spremembah bo na koncu Buteflikova; kakor je storil že v preteklosti, bo predsednik ocenil možnost prilagajanja, je v pomirjujočem tonu še dejal Medelsi. Eden od ukrepov bo pretres vladnih vrst – po poročanju alžirskih medijev utegne predsednik z zamenjavo nekaterih znanih obrazov vsaj nekoliko razbremeniti svojo administracijo. Nekaj tisoč nasprotnikov oblasti, ki so v soboto naleteli na večdesettisočglavo policijsko blokado, bo shod po napovedih organizatorjev ponovilo vsako soboto, dokler ne pride do zamenjave režima. Četudi v Alžiru večjih trenj med demonstranti in varnostnimi silami ni bilo, je sicer mirna nedelja prinesla drugačno podobo realnosti. Izbruh nemirov v obalnem mestu Annaba, nedaleč od alžirske meje s Tunizijo, je sprožilo spoznanje več sto ljudi, iskalcev zaposlitve, da služb v tamkajšnji mestni hiši, v nasprotju z oglasom, objavljenem v lokalnem časopisu, nikoli ni bilo. V množici, ki se je pozneje spustila v oster spopad s policisti, so bili večinoma mladi. Tristo demonstrantov, ki so jih vladne sile aretirale konec tedna, so oblasti po podatkih humanitarnih organizacij že izpustile.

Napetost se v državi ne poleže vse od začetka januarja, ko so v protestih zaradi velike brezposelnosti, slabih bivalnih razmer in rasti cen hrane izgubili življenje trije protestniki. Dogajanje v regiji po nekaterih ocenah le deloma zrcali razpoloženje v alžirski družbi. Nezmožnost združenja CNCD, da bi mobiliziralo množice, je ena od glavnih ovir. Večina prebivalstva je, sodeč po pričevanjih, nasilja režima vajena. »Vedno je bilo tako,« je v izjavi za International Herald Tribune poudaril neki javni uslužbenec in pripomnil, da sprememba sistema ni lahka naloga. Ustava Butefliku dovoljuje neomejeno število predsedniških mandatov. Zadnjega je z 90-odstotno podporo in pod plazom kritik osvojil leta 2009.