Američani izvedli raciji proti islamistom v Somaliji in Libiji

Ameriške specialne enote so enega skrajneža zajele v libijskem Tripoliju, lov na drugega ni bil uspešen.

Objavljeno
06. oktober 2013 10.03
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA

Washington - Ameriške posebne enote so v soboto izvedle dve ločeni raciji v Afriki, katerih tarči sta bila vodilna islamska skrajneža. V Libiji so ameriški vojaki ujeli pripadnika teroristične mreže Al Kaida, ki naj bi stal za bombnima napadoma na ameriški veleposlaništvi v Keniji in Tanzaniji leta 1998. Operacija v Somaliji naj bi ne bila uspešna.

V libijskem Tripoliju je ameriškim specialcem v soboto zgodaj zjutraj uspelo zajeti Abuja Anasa al Libija, poroča francoska tiskovna agencija AFP. To so potrdili tako predstavniki ZDA kot al Libijevi sorodniki. Po navedbah tiskovnega predstavnika Pentagona Georgea Littla, ga zadržujejo na varni lokaciji zunaj Libije.

Za al Libijem so ZDA razpisale nagrado v višini petih milijonov dolarjev in je bil na seznamu najbolj iskanih oseb zveznega preiskovalnega urada FBI, še piše AFP. Očitajo mu sodelovanje v napadih v Keniji in Tanzaniji pred 15 leti, v katerih je bilo ubitih več kot 200 ljudi.

Lov na vodilnega člana skupine Šebab neuspešen

Predstavnik ZDA je za ameriško televizijo CNN dejal, da so racijo izvedli sredi dne ob soglasju libijske vlade, a so libijske varnostne službe to zanikale.

Kot je povedal al Libijev brat Nabih, so ga, medtem ko je parkiral pred svojim domom, obkrožila tri vozila. Napadalci so razbili avtomobilsko šipo in mu vzeli pištolo, preden se je uspel braniti. Njegova soproga naj bi bila priča napadu in je ugrabitelje opisala kot »komandose«, ki so bili videti kot tujci.

Tarča napada v pristaniškem mestu Barawe na jugu Somalije je bil medtem vodilni član skupine Šebab, katerega imena pa niso izdali. Osumljen naj bi bil, da je sodeloval v septembrskem napadu na nakupovalno središče Westgate v kenijski prestolnici Nairobi, v katerem je bilo ubitih 67 ljudi. V napadu naj bi bilo ubitih več ljudi, ni pa povsem jasno, ali tudi sama tarča.

Kot je poročal ameriški časnik New York Times, so pripadniki elitnih enot SEAL v Barawe prileteli s helikopterjem in napadli neko vilo ob morju. Čeprav naj bi bil vodja Šebaba ubit, so se morali umakniti, še preden so lahko njegovo smrt potrdili.

Milica Šebab, ki je povezana z Al Kaido, je pred tem sporočila, da so racijo izvedli britanski in turški specialci, kar pa so na Otoku zanikali.