Američani krivi za odstop romunskega zunanjega ministra?

Vodja romunske diplomacije Razvan Ungureanu je na zahtevo premiera Calina Tariceanuja odstopil, ker ga ni obvestil o ameriški aretaciji dveh romunskih delavcev, ki naj bi bila "vohuna".

Objavljeno
02. februar 2007 22.10
Odstopli vodja romunske diplomacije Razvan Ungureanu

Bukarešta - Vodja romunske diplomacije Razvan Ungureanu je na zahtevo premiera Calina Tariceanuja odstopil. Premier je odstop ministra zahteval, ker ga slednji ni obvestil, da so ameriške sile v Iraku aretirale dva romunska delavca, poročajo tuje tiskovne agencije. Kot je poudaril Tariceanu, je odstop ministra zahteval, "saj je bila njegova naloga, da me obvesti o razmerah".

Romuna, ki sta od 21. maja lani delala za neko ameriško podjetje, so 31. oktobra lani aretirali ameriški vojaki, ko sta fotografirala in snemala neko ameriško vojaško oporišče blizu Bagdada, in ju obtožili, da sta vohunila. Romuna so izpustili danes.

Tariceanu je imel že doslej napete odnose z Ungureanujem, ker naj bi bil slednji blizu romunskemu predsedniku Traianu Basescuju. Predsednik je sicer v odkritem sporu z vodjo vlade. Po mnenju političnih opazovalcev bo odstop zunanjega ministra še poslabšal odnose med predsednikom in premierom.

Razhajanja med Tariceanujem in Basescujem so postala javna junija lani, ko je premier napovedal umik romunskih sil iz Iraka, pred tem pa o tem ni obvestil ne zunanjega ministra ne predsednika. Bukarešta je zatem sicer zagotovila, da bo romunski kontingent ostal v Iraku.