Američani praznujejo bin Ladnovo smrt

»ZDA, ZDA!« so vzklikale vznesene množice zbrane na Times Squeru in na prizorišču Ground Zero.

Objavljeno
02. maj 2011 08.05
Posodobljeno
02. maj 2011 11.30
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
New York - Po objavi vesti o smrti ameriškega sovražnika številka ena je v ZDA izbruhnilo veliko veselje, še posebej v New Yorku in Washingtonu, mestih, ki sta bila tarči najhujših terorističnih napadov na ameriških tleh.

Pred vrati Bele hiše se je tako zbralo tisoče ljudi, ki so vzklikali »ZDA, ZDA!«. »Našli smo ga. Ubil je 3000 ljudi. To je pravica!« je dejal 19-letni študent Jon Garcia. Velika množica se je zbrala tudi ob tako imenovani točki Ground Zero, epicentru terorističnih napadov na Svetovni trgovinski center. Turisti in Newyorčani pa so se zbrali na Times Squaru. »To je pravi čudež,« je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala 22-letna Monica King. Po desetih letih ima Amerika naposled zadnjo besedo, je dejala in dodala še, da hočejo zdaj le praznovati.

Novico je pozdravila tudi ameriška muslimanska skupina Svet za ameriško-islamske odnose. »Sodržavljanom se pridružujemo pri pozdravljanju vesti, da grožnje naši državi in celemu svetu ni več,« so zapisali v izjavi za javnost.


Afganistanski talibi potrdili smrt Osame bin Ladna

Ameriški predsednik Barack Obama je sporočil, da so ameriške sile sinoči v drzni operaciji na pakistanskih tleh ubile vodjo mednarodne teroristične mreže Al Kaida, Osamo bin Ladna. Kot je dodal predsednik Obama, je bilo desetletje po terorističnih napadih na Svetovni trgovinski center v New Yorku, 11. septembra 2001, pravici zadoščeno.

»Nocoj lahko ameriškemu ljudstvu in svetu sporočim, da so Združene države izvedle operacijo, v kateri so ubili Osamo bin Ladna, vodjo Al Kaide in terorista, ki je odgovoren za smrt tisoče nedolžnih mož, žensk in otrok,« je v dramatičnem nagovoru sporočil ameriški predsednik. »Več kakor dve desetletji je bil Bin Laden vodja Al Kaide in njen simbol. Vseskozi je načrtoval napade proti naši državi in našim zaveznikom. Bin Ladnova smrt predstavlja najpomembnejši dosežek v našem dosedanjem boju proti Al Kaidi,« je povedal in dodal: »Toda zaradi tega ne bomo prenehali s svojimi prizadevanji. Nobenega dvoma namreč ni, da si bo Al Kaida še naprej prizadevala pripravljati napade na nas. Tako doma kot v tujini moramo (in tudi bomo) ostati budni.« Ameriški predsednik je ob tem poudaril, da ZDA niso in nikoli ne bodo v vojni z islamom.

Obama je še pojasnil, da je na podlagi informacije, ki so jo ameriške preiskovalne službe prestregle že avgusta, pripadnikom posebnih sil včeraj naročil, da sprožijo napad na močno utrjeno poslopje v mestu Abotabad na severovzhodu Pakistana. »Majhna skupina Američanov je izredno pogumno izvedla nalogo. Američani niso bili ranjeni. Prizadevali so si, da bi se izognili civilnim žrtvam,« je povedal Obama. »Po strelskem spopadu so ubili Osamo bin Ladna in prevzeli njegovo truplo,« je še dodal.

Pri operaciji je sodelovalo najmanj 44 pripadnikov posebnih enot ameriške mornarice. Po prvih podatkih so bin Ladna ustrelili v glavo, ko se je skrival za žensko, ki jo je uporabljal za živi ščit. Umrla je tudi ona, poleg njiju pa še trije moški, dva med njimi kurirja Al kaide in bin Ladnov starejši sin. Ameriške sile so zaradi mehanične okvare v operaciji izgubile helikopter, ki pa so ga uničile same.


Bin Ladna pokopali na morju

Ameriška televizijska mreža CNN in časnik The New York Times sta poročala, da so bin Ladna že pokopali na morju. S tem so se namreč hoteli izogniti temu, da bi njegov grob postal romarski kraj. Pred tem je televizija Fox News poročala, da bi ga lahko v skladu z muslimansko tradicijo še pred poldnevom pokopali v Saudski Arabiji.

Po poročanju britanskega Guardiana pa so ameriške oblasti na truplu opravile tudi analizo DNK. Uradni rezultati bodo znani že čez nekaj dni.

Ameriške oborožene sile so bin Ladna lovile več let, svoja prizadevanja pa so še povečale po terorističnih napadih 11. septembra, ko so v stolpnici newyorškega Svetovnega trgovinskega centra in Pentagon treščila letala, ki so jih ugrabili člani Al Kaide. Četrto potniško letalo je strmoglavilo nad Pennsylvanijo, potem ko so se potniki na krovu menda uprli ugrabiteljem in jim preprečili nakane. Vse do včeraj se je bin Laden uspešno izogibal zajetju. Po podatkih obveščevalnih virov se je najpogosteje skrival na mejnem območju med Afganistanom in Pakistanom.