Američani vkorakali v Sadr city

Ameriška in iraška vojska sta na območju četrti Sadr city, ki je pod nadzorom pripadnikov skrajnega šiitskega voditelja Moktade Al Sadra, začeli obširno operacijo hišnih preiskav.

Objavljeno
04. marec 2007 18.01
Američani so v četrti Sadr city sprožili akcijo preiskav od hiše do hiše
Bagdad - Ameriška in iraška vojska sta danes vkorakali v bagdadsko šiitsko četrt Sadr City in začeli obsežno akcijo hišnih preiskav, ne da bi naleteli na oboroženi odpor. Več sto vojakov je postavilo nadzorne točke in preiskalo domove na območju, kjer naj bi v skladu z novim varnostnim načrtom za Bagdad policijsko postajo prihodnji teden preoblikovali v močno varovano oporišče ameriško-iraških sil. Kot je povedal predstavnik lokalnih oblasti, so prebivalci četrti pristali, da bodo sodelovali z vojaki pri operaciji. Gre za prvi večji poseg v območje, ki je pod nadzorom pripadnikov skrajnega šiitskega voditelja Moktade Al Sadra, po začetku varnostne operacije prejšnji mesec. Al Sadr je pod pritiskom iraških oblasti iz območja umaknil večino svojih milic.

Iraški premier Nuri al Maliki je medtem danes napovedal, da bo v prihodnjih dveh tednih opravil spremembe v svoji devet mesecev stari vlade, ki je že mesece tarča kritik zaradi vse silovitejšega medverskega nasilja v državi na robu državljanske vojne. Podrobnosti ni navedel, dejal je le, da sprememb na ministrstvu za varnost ne bo.

Vladni viri spremembe napovedujejo predvsem v ministrstvu za zdravje in kulturo, sicer pa naj bi prišlo do sprememb predvsem v ministrstvih, kjer položaje zasedajo pripadniki šiitske milice Mahdijeva vojska. Al Maliki sicer že od decembra lani napoveduje spremembe v vladi in oblikovanje vlade narodne enotnosti.