Američanki zastrupljeni s talijem

V moskovski bolnišnici zaradi zastrupitve s talijem zdravijo dve Američanki, mater in hči, ki sta v Rusijo prišli na poroko. Okoliščine zastrupitve niso pojasnjene.

Objavljeno
06. marec 2007 15.23
Agresivna ruska policija
Moskva - V moskovski kliniki Sklifosovski, eni najboljših bolnišnic v ruski prestolnici, so na zdravljenje sprejeli dve Američanki, ki naj bi bili zastrupljeni s talijem. Marija in Jana Kovalenski, mati in hči, sta prišli v Rusijo na poroko enega od sorodnikov, se naselil v enem od moskovskih hotelov in 24. februarja zboleli. Okoliščine zastrupitve še niso razjasnjene.

Po navedbah ruske agencije za varstvo potrošnikov Rospotrebnadzor je njuno zdravstveno stanje trenutno "zmerno resno". Kot so sporočili z ameriškega veleposlaništva, "so konzularni predstavniki v tesnem stiku z družino in jim pomagajo", drugih podrobnosti pa niso razkrili.

Talij je brez barve in vonja in je smrten v že zelo majhnih odmerkih. Ruska obveščevalna služba KGB je talij uporabljala zoper nasprotnike v času hladne vojne. Tudi za smrt Aleksandra Litvinenka, nekdanjega agenta ruske obveščevalne službe KGB in kasnejšega ostrega kritika oblasti v Kremlju, ki je umrl novembra lani, so preiskovalci sprva sumili, da je bil kriv prav talij, a so kasneje ugotovili, da je šlo za zastrupitev z radioaktivnim polonijem 210.