Ameriška desnica počasi popušča

Republikanci bi preprečili ameriški bankrot, še naprej pa blokirajo delo zvezne vlade.

Objavljeno
11. oktober 2013 10.44
US-GOVERNMENT-SHUTDOWN-CONTINUES-WITHOUT-RESOLUTION
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
New York – Republikansko vodstvo, ki se sooča z ogorčenostjo javnosti ob proračunski krizi, se poskuša izviti iz težav s predlogom, da bi za dober mesec dvignili ameriško mejo zadolževanja. Bela hiša je pripravljena sprejeti začasen ukrep, a je včeraj znova poudarila, da ne bo pristala na dodatne pogoje.

Ameriškemu finančnemu ministrstvu bo 17. oktobra zmanjkalo denarja za plačevanje državnih računov, zato mora kongres povišati zgornjo mejo zadolževanja s sedanjih 17.600 milijard dolarjev. Senat je predlagal njen dvig za tisoč milijard dolarjev, kar bi pomenilo, da nove meje ne bi dosegli pred volitvami prihodnje leto. Predsednik spodnjega doma John Boehner je včeraj ponudil kratkoročno rešitev, ki bi za šest tednov preložila plačilno nezmožnost države. A ob tem zahteval, da se mora predsednik Barack Obama začeti pogajati o novih varčevalnih ukrepih.

Republikanci počasi popuščajo­ opozorilom z vsega sveta, da bi ameriško neplačevanje dolgov ogrozilo svetovno gospodarstvo in sprožilo novo recesijo. Takšna svarila so včeraj prišla tudi iz Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD). Vendar poskuša ob tem vodstvo republikanske stranke ohraniti vtis, da niso izgubili političnega boja. Boehnerjev predlog poleg kratkoročnega dviga meje zadolževanja ponuja tudi začetek kongresne proračunske konference, zasedanje posebnega odbora, ki bo poskušal uskladiti različna predloga državnega proračuna za leto 2014, ki sta ju sprejela spodnji dom in senat.

Obama za »čist zakon«

V zameno naj bi se začela pogajanja o novih varčevalnih ukrepih države ter o prenovi davčnega sistema. Predlog so pozno ponoči po slovenskem času predstavili predsedniku Obami, ki se je dan poprej srečal z demokrati v predstavniškem domu kongresa. Predstavnik Bele hiše Jay Carney je dejal, da je Obama pripravljen podpisati »čist zakon« o kratkotrajnem dvigu meje zadolževanja, brez dodatnih pogojev. »(Predsednik) ne bo plačeval odkupnine za to, da republikanci v spodnjem domu opravljajo svoje delo,« je poudaril Carney.

Medtem ko Bela hiša sicer zahteva tudi sprejetje zakona o začasnem financiranju vlade, ne izključuje možnosti dviga meje zadolževanja tudi brez tega. Delno zaprtje vladnih služb traja že enajst dni, po ocenah gospodarskih analitikov pa se bodo resne posledice nakopičile po mesecu blokade. Vlade štirih zveznih držav, Utaha, Južne Dakote, Arizone in Kolorada, so že zaprosile zvezne oblasti, naj ponovno odprejo naravne parke, saj občutijo gospodarske posledice zaradi usahlega turizma. V Washingtonu je včeraj zavel zmeren optimizem, ki se je razširil tudi na borzne trge, a usoda predloga še zdaleč ni odločena. Čajankarsko krilo republikancev, ki sili desnico v skrajne odločitve, je izjemno nepredvidljivo. »Nisem preveč navdušen,« je včeraj dejal njihov poslanec Steve King. Na drugi strani demokrati zahtevajo, naj desnica vladi omogoči delo. »Republikanci so dali prednost vlagateljem na Wall Streetu pred običajnimi Američani, ki trpijo zaradi nedelovanja vlade,« trdi njihov poslanec James Clyburn. Vse bolj se zdi, da so republikanci v političnem pokru precenili svoje karte, saj njihova kredibilnost strmo pada. Čeprav jih je javnost ves čas bolj krivila za zastoj kot levico, je zadnja raziskava agencije Gallup pokazala, da jih podpira le še 28 odstotkov vprašanih, kar je rekordno nizka vrednost.