Ameriška policija zadala udarec mehiški mafiji

V akciji proti kartelu La Familia so aretirali več kot 300 oseb po vseh Združenih državah. La Familia naj bi bila močna zlasti na trgu metamfetaminov, vse močnejši pa so postajali zaradi okrutnosti obračunavanja z nasprotniki.

Objavljeno
23. oktober 2009 09.39
Ba.P./STA
Ba.P./STA
Washington - Ameriški pravosodni minister Eric Holder je v četrtek v Washingtonu predstavil rezultate akcije proti mehiškemu mafijskemu kartelu La Familia, v kateri so aretirali prek 300 oseb. Usklajeno akcijo so v torek in sredo izvedli v 38 ameriških mestih v 19 zveznih državah. Kartel La Familia, ki ima sedež v zvezni državi Michoacan na jugozahodu Mehike, naj bi postajal vse močnejši predvsem zaradi izjemne okrutnosti obračunavanja z nasprotniki in mehiškimi varnostnimi silami. Obenem naj bi si kartel med revnimi Mehičani utrjeval podobo Robin Hoodov, ki kradejo bogatim, da bi dali revnim. Kartel se ima za božje poslance in med ljudi deli sveta pisma pa tudi finančno pomoč.

Pomagajo mu ameriški odvisniki od mamil, brez katerih ne bi bilo nasilne vojne proti mamilom v Mehiki, ki se preliva tudi čez mejo v ZDA. Da problem ni omejen le na mejno območje med državama, kaže policijska akcija, v kateri so ujeli člane kartela od države Washington na severozahodu do Floride na jugozahodu ter od Massachusettsa na severovzhodu do Kalifornije na jugozahodu ZDA. La Familia naj bi bila močna zlasti na trgu metamfetaminov.

Holder je na tiskovni konferenci obljubil, da bodo nadaljevali s pritiskom in udarci proti temu in drugim kartelom, ki so odgovorni za hudo nasilje v Mehiki. Napovedal je nadaljevanje tesnega sodelovanja z mehiškimi oblastmi, ki bodo morale "obglaviti kače". Holder je tudi dejal, da so ZDA pripravljene prevzeti kriminalce iz Mehike in jim soditi na ameriških tleh.

V omenjeni policijski akciji je sodelovalo okrog 3000 zveznih agentov in lokalnih policistov. V ZDA so sicer v štirih letih doslej v podobnih akcijah aretirali skupaj 1200 osumljenih pripadnikov mehiških mafij. Newyorška velika porota je že prej potrdila obtožnico proti voditelju La Familie Servandu Gomezu Martinezu, ki se je bahal, da so v vojni z mehiško policijo.