Ameriška vlada ostaja zaprta

Kongresnikom znova ni uspelo doseči dogovora o proračunu, zato je skoraj milijon zveznih uslužbencev še vedno doma.

Objavljeno
02. oktober 2013 11.15
USA-FISCAL/
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Washington − Republikanci so imeli v torek vse manj zahtev, s katerimi so pogojevali nadaljevanje financiranja dela agencij ameriške zvezne vlade, vendar pa niso uspeli niti s predlogi za financiranje določenih dejavnosti, kot so nacionalni parki in službe v prestolnici Washington, piše Slovenska tiskovna agencija

»A zdaj si bo Ted Cruz izbiral, katere vladne agencije bodo ostale odprte. Niti slučajno,« je dejal vodja senatne večine, demokrat Harry Reid in napovedal zavračanje vseh predlogov iz predstavniškega doma, ki bodo podaljšanje financiranja zvezne vlade pogojevali s čimer koli.

Reid je imel v mislih kolega iz Teksasa Teda Cruza, ki je pretekli teden uprizoril 21 ur trajajoči monolog, da zavleče senatno zavrnitev predloga o odvzemu denarja zdravstveni reformi. Cruz in ostali pripadniki gibanja čajanke so gonilna sila zaprtja vlade, ki zaradi javnega nasprotovanja malce izgublja sapo, ampak še ne dovolj.

Republikanska večina v predstavniškem domu je poskušala izkoristiti priložnost za blokado zdravstvene reforme in je sprejela predlog zakona, ki bi podaljšal začasni proračunski zakon, obenem pa reformo oropal denarja. Senat z demokratsko večino je to zavrnil. Republikanci so čez vikend poskusili znova s spremenjenim predlogom, ki bi za leto dni zavlekel izvajanje zakona in odpravil nekatere davke na zdravstvene aparate. Senat je zavrnil tudi to.

V ponedeljek, tik preden se je iztekel rok za podaljšanje financiranja vlade, so republikanci poskusili dobiti vsaj to, da se za leto dni odloži zahteva, da se morajo posamezniki v roku šestih mesecev zavarovati, ali pa plačajo davčno kazen. Tudi to ni šlo in od torka zjutraj je na prisilnem dopustu skoraj milijon zveznih uslužbencev. Zahteve republikancev postajajo vse manjše, predsednik Barack Obama in demokrati pa ne popuščajo. Trdijo, da gre za izsiljevanje.

Republikanci so v torek lahko videli rezultate anket in ugotovili, da 72 odstotkov Američanov nasprotuje povezovanju financiranja vlade z zdravstveno reformo, večina pa za zaplete krivi prav njih, dodaja STA. Prav zaradi tega so prišli na dan s predlogom za odprtje vlade po delih. Odprli bi naravne parke, ker trpi turizem, zagotovili bi denar za vse dejavnosti ministrstva za veteranske zadeve in del dejavnosti zvezne vlade v prestolnici Washington. Da bi bil predlog bolj privlačen za javnost, so dodali tudi odpravo banalno nizkih cen zdravstvenega zavarovanja za predsednika, podpredsednika in celotnega kongresa.

Demokrati ostajajo trdni in zadnji predlog ni bil potrjen niti v predstavniškem domu, zato bodo poskusili še enkrat, vendar zaman, saj bodo predlogi v senatu zavrnjeni, z vetom pa grozi tudi Obama. Demokrati so se postavili na stališče, da jim je dovolj izsiljevanja vsakič, ko je potrebno sprejeti proračun ali povišati mejo javnega dolga in so tokrat odločeni vztrajati. Glede na ankete si to lahko privoščijo.

Predsednik predstavniškega doma John Boehner ima sicer na izbiro tudi, da razpiše glasovanje o predlogu zakona, ki bo podaljšal začasno proračunsko financiranje vlade brez pogojev in v celoti. Boehner doslej še ni povedal, ali bo to storil. Demokratski senator Dick Durbin iz Illinoisa je dejal, da se Boehner boji, ker bi predlog s podporo demokratov in zmernih republikancev uspel. Boehner bi se moral potem soočiti z jezo skrajnežev v lastni stranki, še piše STA.