“Ameriška vojna v Iraku je relativno poceni”

Trenutno vojna v Iraku ZDA stane skoraj 500 milijard dolarjev letno, kar je skoraj toliko, kot je stalo 12 let vojne v Vietnamu. Problem vojne v Iraku je po mnenju analitikov predvsem način financiranja.

Objavljeno
18. marec 2007 18.44
New York - Čeprav je iraška vojna že zdaj precej dražja od prvotnih napovedi ameriškega predsednika Georgea Busha, pa je v primerjavi z ameriškimi vojnami v zgodovini še vedno relativno poceni, ugotavljajo ameriški analitiki. Trenutno vojna v Iraku ZDA stane skoraj 500 milijard dolarjev letno, kar je skoraj toliko, kot je stalo 12 let vojne v Vietnamu. Toda to danes pomeni manj kot odstotek ameriškega bruto domačega proizvoda (BDP), medtem ko so ZDA za vojno v Vietnamu ZDA namenjale 14 odstotkov BDP.

Problem vojne v Iraku po mnenju analitikov ni toliko v višini sredstev, pač pa v načinu, ki ga je Busheva administracija izbrala za njeno financiranje. Tako vojne v Iraku ne financirajo s sredstvi iz zveznega proračuna, ampak iz rezervnih in nadomestnih sredstev, s katerimi po navadi krijejo stroške nepričakovanih izdatkov, kot je bil na primer orkan Katrina, in ki so podvrženi manj strogemu nadzoru kongresa, opozarjajo analitiki.

Nekdanji predsednik Harry Truman je na primer korejsko vojno na ta način financiral le leto dni, medtem ko je bila vojna v Vietnamu del proračuna že od leta 1966, takoj je prišlo do namestitve rednih vojaških sil v tej azijski državi.

Vojna v Iraku z nadomestnimi sredstvi

Vojno v Iraku pa po štirih letih trajajočih nemirov še vedno financirajo z nadomestnimi sredstvi. Kongresniki obeh strank so zato decembra lani predsednika Busha pozvali, naj začne vojno v Iraku plačevati iz proračuna. Do tega naj bi prišlo v proračunskem letu 2008, čeprav si je ameriška administracija že pred tem zagotovila sto milijard dolarjev nadomestnih sredstev.

Po besedah Roberta Hormatsa, avtorja prihajajoče knjige The price of Liberty: Paying for america's Wars, so sicer vsi ameriški voditelji med dosedanjimi ameriškimi vojnami uvajali različne ukrepe, da so lahko pokrili vojne stroške. Franklin Roosevelt je tako omejil programe New Deala in ostale pomoči, da je lahko financiral ameriško posredovanje v drugi svetovni vojni, najdražji ameriški vojni doslej, Truman pa je med vietnamsko vojno dvignil davke in zmanjšal ostale javne izdatke.

Stroški tudi po odhodu iz Iraka - vojni veterani

Kot sicer poudarja ameriški obrambni minister Robert Gates, Washington za obrambo in vojno v Iraku namenja le štiri odstotke celotnega gospodarskega dobička, kar je po besedah nekdanjega senatorja iz Nebraske Boba Kerreya dokaz ameriške gospodarske moči v zadnjih desetletjih. Kljub temu pa naj bi poleg stroškov za socialno varstvo, predvsem programov za ostarele, tudi vojna pripomogla k fiskalnim problemom, ki naj bi se pojavili v prihodnjih letih.

Stroški vojne v Iraku naj bi se namreč pokazali tudi po odhodu vojakov iz te nemirne države, saj bo predvidoma od 350 do 700 milijard dolarjev treba nameniti vojnim veteranom. V dosedanjih vojnah je namreč poškodbe preživelo le majhno število vojakov, v Iraku pa jih večina preživi in posledično predstavlja strošek za državo, še navajajo analitiki.