Ameriška vojska vdrla v iranski konzulat v Iraku

Ameriška vojska je vdrla na iranski generalni konzulat v iraškem mestu Erbil in prijela pet njegovih uslužbencev. ZDA obtožujejo Iran, da neti upor v Iraku.

Objavljeno
11. januar 2007 15.20
Nasilja v Iraku ameriška vojska očitno ne more ustaviti
Bagdad - Ameriška vojska je vdrla na iranski generalni konzulat v iraškem mestu Erbil in prijela pet njegovih uslužbencev, je sporočil neimenovani iranski diplomat. Dodal je, da so Američani pobrali vse računalnike in dokumentacijo s konzulata.

"Ne vemo, zakaj se je to zgodilo," je dejal neimenovani diplomat. ZDA obtožujejo Iran, da neti upor v Iraku in spodbuja napade na ameriško vojsko.

Iransko veleposlaništvo v Bagdadu je po incidentu v Erbilu, glavnem mestu kurdske avtonomne pokrajine, iraškemu zunanjemu ministrstvu poslalo protestno noto z zahtevo po takojšnji izpustitvi uslužbencev konzulata. Irak in Irak sta se za odprtje generalnega konzulata v Erbilu dogovorila lani, da bi olajšala prehod državljanov preko državne meje.

Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice je v pogovoru za ameriško televizijsko mrežo Fox News dejala, da ZDA ne bodo "neaktivno" opazovale iranskih dejavnosti proti ameriškim interesom v Iraku. Opozorila je še, da bodo ZDA posredovale pri vsakršnem poskusu vdora katerekole države v Irak in s tem destabilizacije razmer.