Ameriška vojska z dodatnimi vojaki uspešnejša

Od pričetka operacije iraškega varnostnega načrta, v katerem sodelujejo dodatni ameriški vojaki, naj bi se, po trditvah ameriške vojske, število napadov v Bagdadu zmanjšalo.

Objavljeno
18. februar 2007 15.05
Ameriški marinci naj bi se v Haditi po žrtvah v svojih vrstah odpravili na maščevalno divjanje
Bagdad/London - Iraški varnostni načrt, v katerem sodelujejo dodatni ameriški vojaki, poteka dobro, je danes povedal predstavnik ameriške vojske podporočnik Scott Bleichwehl. Od pričetka operacije se je število napadov v Bagdadu zmanjšalo, je dejal.

Kot je povedal Bleichwehl, so varnostne sile v tem tednu opravile 20.000 varnostnih patrulj, o številu izbruhov nasilja pa ni govoril. Tiskovni predstavnik iraške vojske je sicer v soboto ocenil, da je nasilje v Bagdadu upadlo za 80 odstotkov.

Irak je danes pričel s ponovnim odpiranjem svojih meja s Sirijo in Iranom, potem ko jih je iz varnostnih razlogov za nekaj dni zaprl. Kot je povedal neimenovani bagdadski uradnik, so ponovno odprli dve povezavi s Sirijo in štiri z Iranom.

Blair zavrnil odgovornost za številne žrtve v Iraku

Britanski premier Tony Blair je medtem zavrnil namigovanja, da nosita del odgovornosti za nasilje v Iraku tudi Velika Britanija in ZDA. "Seveda sem užaloščen zaradi števila ljudi, ki so umrli v Iraku, vendar jih ne pobijajo britanske in ameriške sile," je dejal Blair v pogovoru za televizijo BBC. Kot je pojasnil, se ne čuti krivega za nasilje, pač pa meni, da imata Velika Britanija in ZDA dolžnost pomagati to nasilje zajeziti.

Navedb današnje izdaje časnika News of the World o tem, da naj bi Velika Britanija do maja prepolovila število svojih vojakov v Iraku, Blair ni komentiral, britansko ministrstvo za obrambo pa jih je zavrnilo kot "špekulacije" ter poudarilo, da bo morebitni umik čet odvisen od varnostne situacije v Iraku in da bo usklajen z zaveznicami.

Preložili načrtovani umik britanskih vojakov?

Časnik Independent pa je poročal, da bo britanska vlada v luči povečanja števila ameriških vojakov v Iraku preložila za april načrtovani umik 1000 svojih vojakov iz Basre. Blair teh navedb ni ne potrdil ne zanikal, pač pa je poudaril, da je umik odvisen od pripravljenosti Iračanov za prevzem nadzora v Basri. Položaj v Basri je drugačen kot v Bagdadu, je še menil.

Osem let za umor civilista

Ameriško vojaško sodišče je medtem ameriškega marinca obsodilo na osem let zapora zaradi sodelovanja pri lanskem umoru iraškega civilista v iraškem mestu Hamdanija. Poddesetnik Robert Pennington, ki je le eden izmed osmih obtožencev za ta zločin, je dejanje priznal.