Ameriški direktorji v boj proti segrevanju ozračja

Generalni direktorji desetih velikih ameriških korporacij so v javnem pismu ameriškemu kongresu pozvali k sprejemu zakona, ki bi uvedel obvezno zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov.

Objavljeno
23. januar 2007 09.46
Toplogredni plini povzročajo usodne klimatske spremembe
Washington - Generalni direktorji desetih velikih ameriških korporacij so v javnem pismu ameriškemu kongresu v ponedeljek pozvali k sprejemu zakona, ki bi uvedel obvezno zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov. Direktorji so dan pred vsakoletnim govorom o položaju v državi ameriškega predsednika Georgea Busha kongres tudi pozvali, naj ne čaka na iztek Bushevega mandata, ampak naj čim prej uvede sistem obveznega zmanjšanja izpustov, saj prostovoljni ukrepi ne zadostujejo.

Bush zavrača zmanjševanje izpustov

Bush je doslej - ne glede na strinjanje znanstvenikov, da je segrevanje ozračja velika nevarnost, ki grozi celotnemu planetu - odločno zavračal vsako obvezno zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov, kot je na primer ogljikov dioksid. Nekatera ameriška podjetja so se zato že odločila za prostovoljne ukrepe, vendar pa se s tem zmanjšuje njihova konkurenčnost. Bushu so se uprla tudi nekatera velika ameriška mesta in zvezne države, kot je Kalifornija, ki same uvajajo obvezne ukrepe za zmanjšanje izpustov.

Direktorji podjetij - med drugim proizvajalci aluminija Alcoa, kemikalij DuPont in težke gradbene opreme Caterpillar ter energetski podjetji General Electric in Duke Energy - predlagajo določitev ciljev zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov, in sicer najprej za deset odstotkov v naslednjih desetih letih, nato pa do leta 2050 za 60 odstotkov. Podjetja bi nato med seboj trgovala s krediti, pri čemer bi tista, ki jim je uspelo preseči zastavljeni cilj, svoje kredite prodala tistim, ki jim cilja ni uspelo doseči.

Direktorji podjetij so prepričani, da se lahko obvezno zmanjševanje izpustov uvede brez gospodarske škode in celo z odpiranjem novih gospodarskih priložnosti, če bo to veljalo za vso gospodarstvo. Bela hiša ostaja trmasta; kot je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Tony Snow, obvezni cilji niso del predsednikovega načrta. V kongresu si za takšno zakonodajo med drugim prizadevata predsedniška kandidata demokrat iz Illinoisa Barack Obama in republikanec iz Arizone John McCain.