Ameriški general opozarja na poraz v Afganistanu

Vrhovni poveljnik Natovih sil v Afganistanu, ameriški general Stanley McChrystal, je v zaupnem dokumentu, ki ga je objavil Washington Post, dejal, da se lahko misija ZDA v Afganistanu konča s porazom, če tja ne bo prišlo več vojakov.

Objavljeno
21. september 2009 12.10
L.Š.
L.Š.
Washington - Misija ZDA v Afganistanu se bo zelo verjetno končala s porazom, če se v obdobju enega leta tam ne bo povečalo število vojaških čet, je dejal vrhovni poveljnik Natovih sil v Afganistanu, ameriški general Stanley McChrystal.

Na to je opozoril z zaupnim dokumentom, ki ga je objavil Washington Post. Pred kratkim se je McChrystal zavzel tudi za to, da bi v Afganistanu spremenili vojaško strategijo, ker naj bi bila dosedanja neuspešna. Nova strategija postavlja zaščito ljudi v Afganistanu pred talibi na najvišje mesto zastavljenih prioritet.

McChrystal je povedal, da lahko neuspešna zagotovitev novih vojaških čet pripelje tudi do stopnjevanja konflikta v Afganistanu, večjih stroškov in do kritičnega padca politične podpore. "Vsa ta tveganja lahko privedejo do neuspešno izpeljane misije," je še dodal. Dokument, ki je prejšnji mesec krožil tudi med ameriškimi uradniki, je McChrystal že predstavil tudi ameriškemu obrambnemu sekretarju Robertu Gatesu. Med drugim je v poročilu navedel tudi to, da ljudje v Afganistanu preživljajo krizo zaupanja v vojno proti talibom, ker ta ni izboljšala njihovih življenj.

Ameriški predsednik Barack Obama pa je ob tem dejal, da do vojaških okrepitev v Afganistanu za zdaj še ne bo prišlo, saj je najprej treba izboljšati strategijo in šele nato sprejeti odločitve o okrepitvah.

Od meseca maja je bilo v Afganistan poslanih več kot 30.000 novih vojakov, kar pomeni, da se je število vojakov ameriškega kontingenta tam skorajda podvojilo. Število ameriških vojakov v Afganistanu pa naj bi do konca leta doseglo številko 68.000.