Ameriški poziv Karzaju

Združene države Amerike so pozvale afganistanskega predsednika Hamida Karzaja naj aretira in sodi vladnim uslužbencem zaradi nepravilnosti in prevar na volitvah. Washington je namreč zakrbljen zaradi stopnje korupcije v Afganistanu.

Objavljeno
04. november 2009 13.23
Mo.Z.
Mo.Z.
Washington/Kabul - Združene države Amerike so pozvale afganistanskega predsednika Hamida Karzaja naj aretira in sodi vladnim uslužbencem zaradi nepravilnosti in prevar na volitvah.

Kot je dejal Mike Mullen iz ameriškega vojaškega poveljstva, je Washingtin zelo zaskrbljen zaradi vse večje stopnje korupcije v Afganistanu. Ob tem je pozval Karzaja, naj sprejme konkretne predloge, ki bodo to stopnjo zmanjšali.


Bitka tekmecev se nadaljuje

Abdullah Abdullah
, afganistanski predsedniški kandidat, ki se je umaknil iz napovedanega drugega kroga volitev, je ponovno izvolitev Karzaja označil kot nezakonito. Takoimenovana afganistanska neodvisna volilna komisija je naznanila Hamida Karzaja kot zmagovalca volitev po tem, ko se je Abdullah iz drugega kroga umaknil.

«Ta odločitev nima zakonitih osnov in vlada, ki sprejema odločitve na taki osnovi, ni legitimna,» je po poročanju Al Jazeere dejal Abdullah.

 

«Vlada, ki ji manjka legitimnosti, se ne more boriti proti korupciji. Vlada, ki pride na oblast brez podpore volivcev se ne more boriti proti terorizmu, brezposelnosti, revščini in stotinam drugih problemov,« nadaljuje Abdullah.

 

Odločitve volilne komisije sicer ne bo spodbijal, dejal pa je, naj o tem razsodi afganistansko ljudstvo.