Ameriški protiraketni ščit še na Češkem?

Češki premier Mirek Topolanek je po potrditvi njegove vlade v parlamentu oznanil, da so ZDA izrazile željo po namestitvi delov ameriškega protiraketnega obrambnega sistema na češkem ozemlju.

Objavljeno
20. januar 2007 15.37
Češki premier Mihael Topolanek
Praga - Češki premier Mirek Topolanek je dan po potrditvi njegove vlade v parlamentu oznanil, da so ZDA izrazile željo po namestitvi delov ameriškega protiraketnega obrambnega sistema na češkem ozemlju. Po njegovih besedah naj bi Washington, ki se o namestitvi delov sistema poleg Češke pogaja tudi s Poljsko, na Češkem zgradili bazo z radarjem.

Ameriški predstavniki prepričujejo, opozicija na Češkem nasprotuje


Ameriški predstavniki so poudarili, da bi sistem pripomogel tudi k obrambi evropskih držav v primeru medcelinskih raketnih napadov, Rusija pa je medtem že izrazila nasprotovanje ameriškim načrtom, saj naj bi ti porušili strateško ravnotežje v Evropi in vodili v novo oboroževalno tekmo.

Po besedah češkega premiera Topolaneka bodo prihodnji teden oblikovali odbor, ki bo o omenjenem vprašanju razpravljal, dokončno odločitev pa bi po njegovih besedah lahko sprejeli šele čez več mesecev. Opozicijske stranke so sicer že izrazile nasprotovanje omenjenemu predlogu, tako da bi bila odobritev ameriškega načrta v češkem parlamentu vprašljiva.